Hlavní obsah

Bezbariérová Olomouc sbírá ocenění

Novinky, Irena Šnajdrová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Bezbariérová Olomouc je významným příspěvkem ke zkvalitňování života handicapovaných občanů Olomouce. Výroční cena Mosty 2011, kterou získalo město díky tomuto projektu v minulých dnech, je o to cennější, že nominace vzešla od mimoolomouckého navrhovatele.

Foto: Irena Šnajdrová

Olomouc-model historického centra

Článek

Cenu získala Olomouc za dlouhodobou a systematickou práci při odstraňování bariér pro osoby se zdravotním postižením. Už od roku 2001 se město snaží postupně nacházet co nejefektivnější způsoby, jak zlepšit podmínky života osob s handicapem. A nejsou to jenom stavební úpravy chodníků, přechodů, inteligentní zastávky, ale také haptické modely památek, průvodcovské služby a mnoho dalšího.

Projekt je zaměřen nejen na odstraňování architektonických a technických bariér, které ztěžují každodenní život postiženým občanům, ale i na odstraňování bariér komunikačních, informačních a na osvětu veřejnosti.

Bezbariérovost se netýká jen zdravotně handicapovaných občanů, ale i dalších skupin obyvatel města - např. rodičů s malými dětmi a seniorů. Ti všichni  se mohou setkat ve městě s "bariérami". Vzhledem k tomu, že Olomouc je městem s řadou významných historických památek a snaží se vytvořit co nejlepší podmínky pro rozvoj cestovního ruchu, všechny uvedené otázky se týkají i jejích návštěvníků. 

Cenu převzala v Praze náměstkyně primátora Eva Machová. Další ocenění pro Olomouc přivezl i Miroslav Výmola z katedrály sv. Václava  za projekt zpřístupnění chrámu pro nevidomé. 

Reklama

Výběr článků

Načítám