Hlavní obsah

Betlém v Horní Lidči ožije starými časy a řemesly

Novinky, Ludmila Brousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od úterý 17. března začíná česko-slovenský mechanický betlém v Horní Lidči realizovat řemeslné dílny pro mateřské a základní školy. Školákům se bude snažit přiblížit život tak, jak se po staletí vyvíjel.

Foto: Ludmila Brousilová

Přadlena v expozici betlému v Horní Lidči

Článek

Děti uvidí nejen expozici betlému, ale především to, jak kdysi lidé žili a pracovali. Budou jim představena různá řemesla, uvidí, jak se pletou košíky, koše nebo jiné výrobky z proutí, odhalí tajemství vzniku "štípaných holubiček", zhlédnou staré předměty, které před více než sto lety lidé používali.

Mezi exkluzivitu bude určitě patřit více než sto let starý šicí stroj, stejně staré dětské botičky, houpací koníci, kolébky, máselnice, žebřiňák, kolovrátky a mnoho jiných desítky let starých věcí. A navíc nikdo neodejde s prázdnou. S ohledem na blížící se Velikonoce si každý z malých návštěvníků vyrobí vajíčko ze skořápek, zvířátko ze sena, nebo si nazdobí pentličkami větvičky.

Staré věci a nástroje jsou zapůjčeny ze soukromých sbírek. Velké poděkování patří rodině Antonína a Dany Fojtů z Horní Lidče a folklórnímu souboru Valášek.

Program je zacílený především na žáky škol. Je ovšem možné ho zrealizovat i pro zájemce z řad veřejnosti. V tomto případě je nutná přesná rezervace termínu na telefonním čísle +420 737 701 047.

V hornolidečském betlému můžete vidět nejen čtyřicet významným míst Zlínského a Trenčínského kraje, ale také postavy vyobrazující staré řemesla a život za dob našich dědů, pradědů, babiček a prababiček…

Související témata:

Výběr článků

Načítám