Hlavní obsah

Během dvou hodin vznikly v Petrovicích u Sušice pod širým nebem překrásné výtvory

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co vše je možné vytvořit ze smrkových polen za použití motorové pily, ukázali v Petrovicích řezbáři, kteří se sem sjeli na další ročník dnes již tradiční a hlavně populární soutěže Petrovice Art.

Foto: Jan Kaše

Petrovice Art 2013

Článek

V sobotu 2. února se v Petrovicích u Sušice uskutečnil další ročník řezbářské soutěže Petrovice Art, na který přijelo celkem 13 řezbářů.

Stolní společnost u Luhanů, která je hlavním pořadatelem této velice oblíbené umělecké soutěže, připravila pro soutěžící smrková polena, jejichž rozměry se pohybovaly od sto padesáti centimetrů až k téměř dvou metrům délky.

Řezbáři za použití řetězové nebo ruční pily, sekyry, dláta, ale třeba také ohně museli během dvou hodin z polen vytvořit jakékoliv dílo. A bylo se opravdu na co koukat. Šikovnost, zručnost a hlavně také představivost a cit jednotlivých soutěžících stojí za nádhernými výtvory, mezi nimiž nechyběla půvabná Želva, Zlatokop, Vodník, Kočka, Jelen, Šnek a mnoho dalších.

Nutno podotknout, že všichni umělci mají i smysl pro detaily, například Vodník dostal dýmku, Ježek jablko, Jelen parohy.   

Divákům předvedl své umění (mimo soutěž) i známý řezbář z Velhartic Karel Tittl se synem, kteří dokázali během krátké chvíle vyrobit překrásnou botu a také křesla.

V divácké soutěži nakonec jasně zvítězil Ježek od Luboše Kopačky, který obdržel přes dvě stě šedesát hlasů, na druhém místě skončil Vodník Miloslava Kotala, třetí příčku obsadil Zlatokop Stanislava Karouse.

Některá díla pak budou zkrášlovat nejrůznější naučné stezky. Tak třeba právě vítězný Ježek bude umístěn na naučnou stezku Vlčí jámy, obdobný osud čeká i Zlatokopa.

Další ročník řezbářské soutěže Petrovice Art je tedy ukončen a nezbývá, než čekat, co pro diváky řezbářští mistři za rok opět vytvoří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám