Hlavní obsah

Během 23 let napsal Bohuslav Ondráček pro Helenu Vondráčkovou více než třicet písní

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kdyby měla Helena Vondráčková sestavit kompilaci z písní, které pro ni kdy složil Bohuslav Ondráček, zřejmě by s tím neměla problém. Jeden z největších hitmakerů české pop music pro ni v letech 1965 - 1988 zkomponoval více než třicet písniček.

Foto: archiv autora

Hitmaker Bohuslav Ondráček napsal pro zpěvačku Helenu Vondráčkovou pěknou řádku hitů.

Článek

Začalo to v roce 1965, kdy osmnáctiletá zpěvačka nastoupila do pražského divadla Rokoka, kde už působil Bohuslav Ondráček (1932 - 1998) jako hudební dramaturg. Tehdy nazpívala jeho písničky Přísahej, Den žen (společně s Václavem Neckářem a Martou Kubišovou) a Přines ten klíč, Tony (s Martou Kubišovou).  

Velkým hitem se stala píseň Oh baby, baby. Ta zazněla v podání Vondráčkové a Kubišové na festivalu Bratislavská lyra 1966, kde byla oceněna stříbrnou lyrou. Úspěšný song se dočkal německé a anglické verze.

Přibližně od roku 1968 do roku 1970, tedy v éře skupiny Golden Kids, napsal Ondráček pro Vondráčkovou řadu sólových písní jako Zpěv náš vezdejší, Peříčko holubí, Bonbón, Tvá malá Jane, Strejček Charlie, Jdi o dům dál, Jeden déšť a Malá mořská víla. Do této éry patří rovněž duet Hej pane zajíci (s Martou Kubišovou) stejně jako dva trojzpěvy, které patřily do kmenového repertoáru Golden Kids - Micro-magic-cirkus a Nestůj a pojď (U nás máme mejdan).

Z roku 1970 pochází takřka pětiminutová skladba Ostrovy pokladů, titulní píseň prvního studiového alba Vondráčkové Ostrov Heleny, které produkoval právě Bohuslav Ondráček. S písní, která se dočkala anglické a japonské verze, soutěžila Vondráčková na festivalu v Tokiu.

Ondráček psal pro Vondráčkovou i po rozprášení tria Golden Kids, kdy zpěvačce řídil i její doprovodný orchestr. V roce 1971 Vondráčková nazpívala jeho dvě skladby Mámin, první bál a Bim-bum, rána, o rok později vyšla na singlu kantiléna Nedovol mi spát. Další kantilénu - Dej svý děti spát - pro ni napsal roce 1973, což bylo v době, kdy už interpretka spolupracovala s kapelou Strýci Luďka Švábenského.  

Zatímco album Helena a Strýci (1974) přineslo Ondráčkovy skladby - Znám ho, znám a Stromy a řeka, v roce 1975 se objevila na zpěvaččině singlu vánočně laděná písnička Já chvátám, která byla původně napsaná pro televizní pořad. Další dvě Ondráčkovy písně - Až půjde déšť do trávy spát a Čtyřlístejček - byly zařazeny na zpěvaččině albu S písní vstříc ti běžím (1977).

Dvojice Ondráčkových písniček pro Vondráčkovou - Fámy jsou fámy a Až se vrátíš k prázdným kioskům - je i na albu Hvězdolet (1979), které bylo de facto autorským projektem Ondráčka a textaře Zdeňka Borovce. Kromě Vondráčkové na něm zpívají ještě Hana Zagorová, Marie Rottrová, Václav Neckář, Jiří Korn a Jiří Schelinger.

I když spolupráce Vondráčkové s Ondráčkem pokračovala i v první polovině 80. let, počet písní se pochopitelně ztenčil. Zpěvačka už sice spolupracovala s jinými autory, například s Vítězslavem Hádlem nebo  Helmutem Sickelem, ale Ondráčkem nikdy nepohrdla. Dvě jeho písničky - Lásko, jak se máš a Až se zítra půjdu vdát - přineslo album Sblížení (1981). A když v roce 1983 vyšlo Vondráčkové další album Ode mne k tobě, byl na něm skladatel zastoupen další nosnou kantilénou Já tu jsem.

Jednu z posledních písní Bohuslava Ondráčka, která nese název Je noc, uvedla Helena Vondráčková v televizní show Miliónová Helena (1988).

Naposledy se zpěvačka objevila se skladatelem na jevišti pražské Lucerny v roce 1994, bylo to v rámci pořadu Golden Kids Comeback.

Reklama

Výběr článků

Načítám