Hlavní obsah

Běh pro lemury pořádala ostravská zoologická zahrada

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V podvečer 30. srpna se po 18. hodině ZOO Ostrava vyprázdnila návštěvníky. Jejich místa v areálu ZOO zabrali pořadatelé ZOO Ostrava a SSK Vítkovice, rozhodčí, a komentátoři z HitRádia Orion, kteří uspořádali Běh ZOO Ostrava pro lemury. Závodníků bylo 1094 plus další členové doprovodu.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 31.8.2018 Běh ZOO Ostrava pro lemury se konal 30.8.2018

Článek

Běh ZOO Ostrava pro lemury je charitativní běh pro všechny bez rozdílu a bez ohledu na věk a výkonnost. Závod se běžel v ZOO Ostrava, která byla poprvé otevřena 1. května 1960.

Odpověď na otázku, proč pořádat tyto běhy a proč se jich zúčastnit, je jednoduchá.

„Lemuři Sclaterovi jsou kriticky ohroženým druhem v přírodě. Je jich opravdu malý počet, kousek od vyhubení. Je nebezpečí, že v přírodě již nebudou existovat. Kromě toho, že mají špatný stav v přírodě, tak jich není moc ani v lidské péči. V Evropě v zoologických zahradách jich žije pouze 31, z toho v Ostravě šest. Je to významná část populace v Evropě. V Ostravě máme dva chovné páry a dvě mláďata. Jedno se narodilo letos a jedno v loňském roce,” informoval a pak běžce odstartoval František Příbrský, terénní zoolog In-Situ, vedoucí záchranného programu Kukang.

V 18.00 hodin se pod vedením trenéra SSK Vítkovice, oddílu atletiky rozcvičovaly děti v kočárcích, děti bez kočárků, žákyně, žáci, maminky, babičky, tatínkové i dědečkové před během na 480 metrů. Závodníků, kteří "přiložili nohu k dílu" a pomohli lemurům, bylo 201.

Po této kategorii se na start připravili, rozcvičili a pak běželi závod na 2 500 metrů ti, kteří se od startéra Františka Příbrského dověděli další podrobnosti o lemurech.

„Prostor lemurů se na Madagaskaru snižuje. Lidé kácejí prales, získávají dřevo pro topení. Mnohdy kácejí stromy tak, že rozdělí prales, a lemuři tak mají menší možnost se rozmnožovat. Lidé v oblasti také používají lemury jako jídlo,” vysvětlil dále František Příbrský.

V běhu na 2 500 metrů odstartovalo 381 závodníků na náročný, kopcovitý okruh. Nad zoologickou zahradou v Ostravě se začaly stahovat mraky. 

V 18.45 hodin bylo na startu 512 závodníků a závodnic, kteří se po výstřelu z pistole vydali na dva okruhy, tedy 5000 metrů, aby svým výkonem přispěli na záchranu nejen lemurů Sclaterových. Z výtěžku běhu bude 80 procent věnováno na záchranný program lemurů a 20 procent na zoologickou zahradu v Ostravě.

Charitativní Běh v ZOO Ostrava pro lemury 2018 se vydařil. Pršet začalo až pod doběhu všech závodníků. Večer pak byli nejlepší v kategoriích odměněni cenami sponzorů a i další, kteří byli vylosování v tombole, si odnesli krásné ceny.

Výsledky:

Běh na 480 m: 1. Hana Kousalová, Havířov 0:01:49. 1. Matěj Martinkevič, Ostrava 0:01:32

Běh na 2,5 km:

1. Jana Coufalová, Lugheřovice 9:46. 1. Rudolf Hradil, Ostrava 9:18

Běh na 5 km: 1. Anna Čajková, Ostrava 23:15. 1. Roman Prus, Petrovice u Karviné 19:49

Kompletní výsledky: www.onlinesystem.cz 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám