Hlavní obsah

Básně, hudbu i tanec nabídl ostravský Svět techniky

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Básníci, spisovatelé, překladatelé, hudebníci a performeři Olga Pek, Zuzana Husárová, Michal Šanda, Filip Jakš, Adam Borzič, tanečník Michal Bukovjan přetavili poezii do podoby multimediální performance až po tančící báseň. Představení z cyklu Odložená paleta se uskutečnilo v pondělí 16. února v prostředí Světa techniky v Dolní oblasti Vítkovice.

Foto: Josef Zajíc

Odložená paleta. Ostrava. Svět techniky 16.2.2015- Umělecký manažer Městské galerie Ostrava Marek Pokorný uvedl uměce.

Článek

Umělecký manažer Městské galerie Ostrava PLATO Marek Pokorný představil cyklus Odložená paleta, jež se soustředí na rozšíření pole výtvarného umění v kontextu nových médií, literatury, filmu, hudby, tance a divadla. Cyklus uvádí významné osobnosti a tvůrčí aktivity využívající vizuální prostředky mimo klasickou galerijní situaci.

V první části se představil Michal Šanda, který četl z knihy MUDr. PhDr. Jarmily Beichtenové Kazuistika pacientů Michala Šandy a Jakuba Šofara.

Básník Filip Jakš představil báseň Rozhraní kombinovanou s videem.

Ve třetí časti přečetl básnickou sbírku Vlna Adam Borzič doplněnou hudbou DJ Mikuláška a taneční performancí Michala Bukovjana - tančící báseň či básnící tanec.

Na závěr předvedli svoji tanečně básnickou performanci Olga Pek a Zuzana Husárová pod názvem AMÉBA.

„Je to malý zázrak, že večer opravdu proběhl,” uvedla Olga Pek, básnířka a dramaturgyně celého večera, „protože proces příprav a tvoření byl různě zapeklitý, ohnivý, ale nakonec se všechno podařilo přetavit do inspirujícího večera, v němž poezie překračuje rámec, prostého čtení slov. Zúčastněné autory spojuje především odvaha vrhnout se do projektu, na první pohled riskantního, ale výrazně kreativního,” dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám