Hlavní obsah

Barvy krajiny, Ivan Exner a slavní čeští krajináři. Výstava obrazů v Galerii Goltzova tvrz

Novinky, Ladislav Málek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie v Golčově Jeníkově otevřela 5. května velkou vernisáží již 29. výstavu Goltzova tvrz. Tentokrát expozice představuje významného českého malíře Ivana Exnera, předsedu spolku Mánes, a k němu je, jako kontrast, vystaveno více než 20 českých krajinářů. V expozici je 70 obrazů.

Foto: Ladislav Málek

Ivan Exner, Světlo v kapradí

Článek

Ivan Exner uhranul svými rozměrnými realistickými krajinami na dvou posledních výstavach české krajinomalby na Pražském hradě - Má vlast a Světlo v obraze. Galerie Goltzova tvrz se rozhodla jej přiblížit i mimopražským divákům. Mistr připravil několik nových, nevystavovaných pláten (Světlo v kapradí, Stará jabloň ve stínu... ) a doplnil je řadou krajin z posledních deseti let.

V expozici se podařilo najít i mnoho spojovacích článků, mezi obrazy Exnera a malířů z přelomu 19. a 20. století, například Podzimní bažina od Václava Březiny a Padlé stromy od Ivana Exnera. Výstava svým konceptem, kde se prolíná současné krajinářství s mistrovsvím Mařákovců a jejich vrstevníků, nabízí ojedinělý návrat k tradičním hodnotám realistického malířství.

Obrazy V. Radimského, G. Macouna, A. Chittussiho, O. Bubeníčka, O. Nejedlého, K. Liebschera, J. Baucha a mnoha dalších lákají k návštěvě.

Výstava je otevřena denně, včetně svátků od 10 do 16 hodin až do 15. července.

Další informace: www.galeriegoltzovatvrz.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám