Hlavní obsah

Barokní zámek Milotice představí velikonoční zvyky hraběcí rodiny

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zámek Milotice, který je právem nazýván perlou jihovýchodní Moravy, je unikátně zachovaným komplexem barokních staveb a zahradní architektury. Prohlídka nabízí jednak komentovanou historii sídla, jednak pohled do životního stylu a zvyklostí posledních majitelů rodu Seilern-Aspang.

Foto: Robert Rohál

Zámek Milotice.

Článek

Na místě dnešního zámku stávala původně vodní tvrz, připomínaná ve 14. století. Jako památka po ní zůstal vodní příkop kolem zámku. Historie říká, že někdy v letech 1586 - 1596 byla tvrz za majitele Bernarda Ludvíka Tovara z Enczesfeldu přebudována na jednopatrový zámek v renesančním slohu. Teprve v 70. letech 17. století byla stavba zvednuta o další patro a přistavěny čtyři nárožní věže.

Dnešní barokní podobu zámek získal během dvou přestaveb za majitele Karla Antonína Serényi v letech 1719 - 1725 a 1738 - 1743. Právě v období baroka byla brněnským stavitelem Františkem Benediktem Klíčníkem v areálu zámku vybudována sala terrena.

Posledními soukromými držiteli milotického zámku byl rod Seilernů, jemuž byl majetek konfiskován na základě Benešových dekretů. Veřejnosti byl zámek zpřístupněn roku 1948. Přibližně od poloviny 60. let probíhaly úpravy interiérů zámku, nová instalace byla hotova v roce 1974 a návštěvníkům tak byla nabídnuta stylizovaná prohlídková trasa, ta akcentovala barokní epochu, která byla ze společenského hlediska pro Milotice nejvýznamnější.

Přibližně před deseti lety prošly interiéry milotického zámku změnami, které si kladly za úkol uvést reprezentační prostory zámku do podoby, jakou měly v první polovině 20. století, kdy byl zámek obýván rodem Seilern-Aspang. Dnešní prohlídka je tedy nahlédnutím do všedních dnů na milotickém zámku jakoby v éře jeho posledních soukromých majitelů.

Dnes je zámek v Miloticích přístupný veřejnosti a během roku se zde koná řada kulturních akcí. V dubnu je zámek otevřen vždy jen o sobotách a nedělích od 9 do 15 hodin, od května do srpna bude zámek přístupný denně kromě pondělí od 9 do 16 hodin. Přilehlý francouzský park je přístupný od 8 do 19 hodin.

Z českých filmů, které se v milotickém zámku natáčely, to byly například pohádka Za humny je drak a komedie Muži v říji. Začátkem 70. let tu režisér Petr Tuček točil "zámecké" scény do televizního seriálu Legenda o živých mrtvých.

Také o letošních Velikonocích bude milotický zámek přístupný nejen v sobotu 19. a v neděli 20. dubna, ale i v pondělí 21. dubna, a to vždy od 9 do 15 hodin. Zámecké interiéry budou vyzdobeny stejným způsobem jako za posledních majitelů a během prohlídky budou zmíněny velikonoční zvyky hraběcí rodiny.                                                                                                                                 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám