Hlavní obsah

Barokní hospital Kuks se po rekonstrukci za stamilióny otevře veřejnosti

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejpozoruhodnějších památek východních Čech – barokní hospital Kuks – se po nejrozsáhlejší renovaci ve své existenci opět otevře veřejnosti. Stane se tak 28. a 29. března, tedy těsně před zahájením letošní turistické sezóny, a návštěvníci se mají na co těšit.

Foto: Dana Ehlová

Jedna z nejpozoruhodnějších památek východních Čech – barokní hospital Kuks – se po nejrozsáhlejší renovaci ve své existenci opět otevře veřejnosti.

Článek

Rozlehlý barokní komplex – špitál pro přestárlé vojenské veterány - založil hrabě František Antonín Špork v první polovině 18. století. Původní využití objektu dnes připomíná především barokní lékárna, provozovaná v letech 1743-1945, představující v současnosti druhou nejstarší zachovanou barokní lékárnu ve střední Evropě.  

Pod realizací stavby areálu hospitalu je podepsáno mnoho významných uměleckých osobností té doby, za všechny jmenujme alespoň Matyáše Bernarda Brauna…vše ostatní je ale třeba „osahat“ si vlastníma očima. Zvláště nyní.    

Projekt rekonstrukce hospitalu Kuks, nazvaný Granátové jablko, trval dvacet měsíců, když po několika letech příprav započal v srpnu 2013 a vyvrcholí v květnu 2015. Symbolem a názvem projektu se stalo granátové jablko jako znak bývalých správců hospitalu milosrdných bratří, který je zároveň symbolem zmrtvýchvstání a znovuzrození.  

Díky spolupráci státu, kraje a obce mohla být v Kuksu proinvestována téměř neuvěřitelná suma - tři čtvrtě miliardy korun - z několika evropských zdrojů.

A stranou obnovy nezůstala ani samotná obec Kuks na druhém břehu Labe, kde kdysi vyrostly Šporkovy lázně s rezidencí. Na projekt Kuks – Granátové jablko totiž navázaly další čtyři projekty zaměřené na cestovní ruch, díky nimž došlo k obnově historického jádra obce (lázeňského hostince, tovární vily, komunikace, drobných památek atd.), což se stalo základem pro vznik vycházkového okruhu a infrastruktury podporující moderními formami zvýšení zájmu ze strany turistů a potencionálních návštěvníků.  

Objekt hospitalu a jeho bezprostřední okolí (zahrada, hospodářské budovy a kamenný most u Labe) prošly rozsáhlými stavebními úpravami, probíhaly zde práce restaurátorské i umělecko-řemeslné.

Významnou změnou z pohledu využití je také vznik nových prostor, hlavně v jihozápadním křídle, které by měly sloužit výchovně vzdělávacím aktivitám v návaznosti na obnovenou bylinkovou zahradu, kde je naplánováno pěstování bylin na 144 záhonech. Zdejší produkty si zájemci budou moci koupit ve formě čerstvých výpěstků nebo sušených bylinek.  

V útrobách jihozápadního křídla, původně hospodářských budov, se nově nacházejí učebny, které bude využívat především jeden z partnerů projektu, tzn. ZUŠ F. A. Šporka v Jaroměři. Ve sklepní části se počítá s aktivitami směřujícími do oblasti vinařství a gastronomie.  

K vrcholům rekonstrukce patří obnova nástěnných maleb. Vedle vzácných děl v lékárně U Granátového jablka a kostele Nejsvětější Trojice je ovšem nejvýznamnější restaurovanou malbou padesátidílný cyklus Tanec smrti na hospitální chodbě, znázorňující smrt jako neodmyslitelnou součást života. Pro vysloužilé vojáky žijící v hospitalu byl znamením, že v závěru živnosti jsou si všichni rovni, neboť spravedlnost je jasně daná.  

Po znovuotevření hospitalu Kuks pro veřejnost v něm bude k dispozici několik prohlídkových tras. Vedle hospitalu bude dále přístupný klášterní kostel, pod ním umístěná hraběcí hrobka i barokní lékárna.

Sezóna naplno začne 1. dubna 2015 a památka se otevře každý den mimo pondělí v době od 9 do 17 hodin.      

Reklama

Výběr článků

Načítám