Hlavní obsah

Badmintonista Petr Koukal vystoupí v Městské knihovně v Praze s přednáškou o prevenci rakoviny

• Aktualizováno
Novinky, Kateřina Martykánová

Hlídej se! Tak zní podtitul přednášky, se kterou vystoupí 2. dubna Petr Koukal spolu se zástupci Dialogu Jessenius. Cílem přednášky bude příchozí seznámit s významem samovyšetření varlat a prsu při prevenci rakoviny. Besedu pořádá Výbor dobré vůle Olgy Havlové ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze.

Foto: Dialog Jessenius
Článek

Petr Koukal se o tom, že má rakovinu varlat, dozvěděl ve 24 letech. Úspěšně absolvoval léčbu, a aby na tohoto onemocnění poukázal, založil projekt STK pro chlapy. Ten společně s projektem Ruce na prsa obecně prospěšné společnosti Dialog Jessenius usiluje o zvýšení informovanosti mladých lidí a zdůraznění významu samovyšetření.

„I když se jedná o intimní záležitost, je důležité o této problematice otevřeně hovořit a co nejvíce na ni upozorňovat. U tohoto onemocnění totiž čas hraje velkou roli. Čím dříve se problém řešit, tím větší je potom šance na úplné uzdravení,“ říká Petr Koukal.

Za projekt Ruce na prsa na besedě promluví Michaela Tůmová. „Rakovina prsu je u nás v současné době nejčastějším zhoubným onemocněním žen. Úspěšnost léčby je přitom při včasné diagnóze daleko lepší a léčba méně zatěžující,” uvádí Tůmová a dodává: „Samovyšetření prsu není o hledání nemoci, ale o získání jistoty, že jsme zdravé. Mělo by se proto každý měsíc stát běžnou a pravidelnou součástí péče o naše tělo.“ 

Součástí přednášky bude i instruktáž, při které si návštěvníci budou moci vyzkoušet, jak to vypadá, když se v prsu nebo varlatech nachází rakovinové nádory.

Beseda se bude konat v úterý 2. dubna v 17 hodin v Malém sále Městské knihovny v Praze. Vstupenky v ceně 40 korun je možné si zakoupit již nyní na www.mlp.cz.

Další informace o projektech a postupech samovyšetření jsou dostupné na www.stkprochlapy.cz nebo www.rucenaprsa.cz 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám