Hlavní obsah

Automobilová muzea ve Stuttgartu, to je skutečný motoristický zážitek

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porscheplatz 1 a Mercedesstr. 100. To jsou dvě adresy dvou muzeí. Historii jakých vozidel jsou věnována, není asi potřeba uvádět.

Foto: Jan Kaše

Muzeum Mercedes - Benz

Článek

I když Stuttgart nepatří mezi krásná a romantická města Německa, neboť jde spíše o průmyslové a finanční centrum, na své si zde přijdou příznivci sportovních a luxusních vozidel.

Náležitá péče o historii značek

Asi snad každý zareaguje, když se řekne Mercedes a Porsche. Právě tyto dvě světoznámé značky mají svá centra právě ve Stuttgartu. A jelikož rozhodně nejde o žádné nováčky na automobilovém trhu, patřičnou míru pozornosti věnují i své historii.

A že historie nemusí být nudná a nezáživná, dokazují i dvě muzea, kterými se Porsche a Mercedes pyšní. Nutno podotknout, že nejde o žádné staré budovy, v nichž odpadávají omítky a schody nepříjemně vržou. Obě značky dávají jasně najevo, že jejich vozidla, byť i ta historická, musí mít důstojné a moderní místo pro „parkování“.

Budovy muzeí byly skvělým způsobem zasazeny do prostředí výrobních hal, a to nejen kombinací použitého materiálu, ale také celkovým provedením.

Muzeum Mercedes-Benz

Budova muzea této značky je tvořena pěti halami, v nichž chronologicky procházíte a seznamujete se s historií Mercedesu od roku 1886. Několik desítek exponátů dokumentuje složitou a dlouhou cestu vývoje a rozvoje této značky.

Kromě luxusních vozidel máte možnost obdivovat i sportovní speciály. Samozřejmě nechybí informace o výkonech motorů a maximálních rychlostech.

Muzeum Porsche

Muzeum především sportovních vozidel není sice tak velké jako u konkurenčního Mercedesu, ale na druhou stranu již samotná budova vyniká neobvyklým a velmi dynamickým pojetím, které má hned na první pohled upoutat pozornost, což v podstatě vyjadřuje i filosofii samotné značky. 

Ani v tomto muzeu nechybí opravdové historické skvosty, super sportovní vozidla i soutěžní speciály. Za všechny jmenujme Porsche 962 z roku 1994, jehož motor o výkonu 441 kW zastavil ručičku tachometru na 365 km/h.

K vidění je i „civilní“ verze Porsche 911 GT 1 s výkonem 400 kW a maximální rychlostí 310 km/h, která se prodávala za částku 1,5 miliónu marek.

Zajímavé je rovněž sledovat vývoj výkonnosti motorů Porsche. Například Porsche 956 SL Coupé z roku 1950 disponovalo výkonem 34 kW (max. rychlost 160 km/h), Porsche 911 Coupé z roku 1964 už mělo motor s výkonem 96 kW (max. rychlost 210 km/h).

Co mají obě muzea společného?

Muzea nabízí neskutečné zážitky pro automobilové příznivce. Kromě toho pořádají nejrůznější akce, například v muzeu Porsche v současné době probíhá „koncert motorů“.

Obě muzea mají své prodejny, v nichž si můžete zakoupit jak upomínkové předměty v řádu několika euro, tak luxusní zboží v podobě oděvů, hodinek, tašek a mnoha dalších produktů. Nechybí kavárny, v nichž se můžete občerstvit. Za vstup zaplatíte stejné částky, tedy 8 euro (dospělí).

Pokud budete chtít navštívit muzea, je třeba si vyčlenit dostatek času, zvláště pak u Mercedesu, kde prohlídka může trvat až několik hodin. Ale rozhodně to stojí za to.

Reklama

Výběr článků

Načítám