Hlavní obsah

Audit v Baťově nemocnici odhalil nesystémovost řízení a doporučil kroky k nápravě

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Výsledky auditu, který měl za úkol zmapovat hospodaření a procesy v Krajské nemocnici T. Bati (KNTB) zejména v roce 2016, představil hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek společně s předsedou představenstva a ředitelem KNTB Radomírem Maráčkem. Ten řídí všechny krajské nemocnice od letošního jara.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.
Článek

„Audit ukázal, že největším problémem nemocnice byla nesystémovost řízení, která se prolínala všemi procesy. Výsledkem bylo například nedostatečné vykazování poskytnuté zdravotní péče u zdravotních pojišťoven, neefektivní systém nákupů nebo nevyužívání potenciálu nemocniční lékárny,“ informovala ve čtvrtek 15. června krajská tisková mluvčí Renata Janečková.

„Baťova nemocnice ve Zlíně se dlouhodobě potýkala se špatným hospodařením. Už v prvních dvou měsících letošního roku byla ve ztrátě 19 miliónů korun. Prvním naším krokem byla výměna představenstva nemocnice a druhým zadání nezávislého auditu. Renomovaná auditorská firma se zaměřila na procesy řízení a hospodaření nemocnice. Audit je hotov a vedení má nyní možnost pracovat s řadou poznatků a doporučení, které může zavést nejen v Baťově nemocnici, ale i ve všech ostatních krajských nemocnicích,“ uvedl hejtman Jiří Čunek.

Nesprávně nastavené řízení nemocnice se podle výsledků auditu projevilo například u veřejných zakázek malého rozsahu, u kterých chyběla kontrola. „Kontrolní mechanismy byly nastaveny pouze pro nadlimitní veřejné zakázky. U zakázek do dvou miliónů korun nebyl nastaven žádný systém. V návaznosti na absenci kontroly audit doporučil zřízení přístrojové komise, která bude posuzovat nezbytnost a ekonomickou výhodnost nákupu konkrétních technologií a bude vytvářet dlouhodobý plán nákupů,“ sdělil hejtman.

Podle slov ředitele Maráčka byla již komise založena a stejně tomu bude i ve všech ostatních krajem vlastněných nemocnic. Dalším krokem je zavedení hromadných nákupů, které už dnes šetří nemocnicím až desítky miliónů korun.   

Problematickou oblastí bylo podle auditu nedostatečné vykazování zdravotní péče a nemocnice přicházela o peníze. Nemocnice musí usilovat o adekvátní výši úhrad a aktivně komunikovat s pojišťovnami. Audit zároveň poukázal na chování pojišťoven, které selektivně přistupují k jednotlivým nemocnicím. Za stejné výkony byly propláceny různě vysoké úhrady. Jak uvedl hejtman Jiří Čunek, kraj v této věci zvažuje podání žaloby.

„Věříme, že doporučení stanovená auditem přispějí k tomu, že zlínská nemocnice dosáhne do konce letošního roku vyrovnaného výsledku hospodaření,“ uzavřel hejtman Jiří Čunek. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám