Hlavní obsah

Atmosféru starých časů lze zažít v betlému v Horní Lidči

Novinky, Ludmila Brousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život, jaký byl kdysi za dob pradědů a prababiček, zachycuje téměř dvě stě figurek a vidět můžete také původní dřevěné chaloupky s kachlovými kamny, houpacím koníkem nebo dvorkem, který kdysi u chalup býval. Každé stavení je jiné a každé má své kouzlo.

Foto: Ludmila Brousilová
Článek

Betlémská scéna v Horní Lidči rovněž zachycuje původní řemesla, některá v současnosti už téměř neznámá. Mezi krásné vizuální obrazy může patřit žena stloukající máslo, kováři kující koně, kolář vytvářející kolo na vůz nebo bača pasoucí v horách stáda oveček.

V dávných dobách musely hodně pomáhat děti. Ať už doma, na poli nebo třeba měly na starost pasení dobytka. Jejich život se hodně lišil od života dnešních školáků. I tuto oblast zachycuje betlém. Ovšem v krásné pro malé návštěvníky přijatelné podobě. Vidět tak mohou pasáčka prasat, hocha na lyžích takzvaných "jasankách", jejichž vázání tvořily kožené řemínky nebo chlapce opékající "zemáky" přímo na poli.

Atmosféru starých časů včetně tradic a zvyků blízkých česko-slovenskému pomezí, důležitých historických momentů můžete shlédnout také během prohlídky, která je doplněna o filmovou projekci. Betlém ji nabízí každý den kromě pondělí ve 14 hodin.

V česko-slovenském mechanickém betlému je osazeno 220 figurek a 100 staveb. Velkým lákadlem jsou pohyblivé postavičky, jejichž prostřednictvím ožívají stará řemesla a zvyky. Expozice betlému je celoroční. V prosinci loňského roku ji vidělo tři a půl tisíce návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám