Hlavní obsah

Arnika rozdala Odpadové Oskary v Moravskoslezském kraji

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou známy obce a města v Moravskoslezském kraji, která vyprodukují nejméně odpadu na obyvatele a rok. Odpadového Oskara ve středu 13. června si převzali starostové oceněných obcí z rukou hejtmana Ivo Vondráka a organizátora soutěže měst a obcí Milana Havla z Arniky.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 14.6.2018 Vyhodnocení soutěže obcí a měst v MSK Ceny Odpadového oskara. M.Jopková, Arnika, J. Uvírová, I.Vondrák, M. Havel

Článek

Skvělých výsledků obce dosahují díky efektivnímu nastavení odpadového hospodářství, podmínek pro třídění včetně bioodpadu a především motivací obyvatel. Velkou zásluhu na dobrých výsledcích má také přístup Moravskoslezského kraje, který obce v této oblasti systematicky podporuje.

„Ochrana životního prostředí musí být prioritou vedení kraje. Je to běh na dlouhou trať, to je logické. Ale nevzdáváme se a krok po kroku hledáme řešení v jednotlivých oblastech. Podporujeme výstavbu vodohospodářské infrastruktury a řešíme odpadové hospodářství. Jednou z cest je snižování odpadu a následně co nejšetrnější způsob, jak s odpady nakládat. Každý člověk, který má všech pět pohromadě, přece ví, že musíme naši planetu chránit. Je ale také potřeba zvažovat spoustu ohledů, stát nohama na zemi a hledat řešení, která budou ekologická, ale také reálná a rozumná,” řekl při předávání Odpadových Oskarů hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

„Česká republika má ve snižování produkce odpadu stále rezervy. Úspěch v Moravskoslezském kraji dokládá, že to možné je. Velmi záleží, jak jednotlivé radnice obyvatelé motivují, aby co nejlépe třídili a směsného odpadu vyhazovali co nejméně,” informoval Milan Havel, odborník Arniky na systémy odpadového hospodářství.

Umístění obcí v Moravskoslezském kraji:

Obce do 1000 obyvatel:

1. Lhotka u Litultovic - 189 obyvatel - 72,3 kg občan/ rok, 2. Bravantice - 911 - 74,4 , 3. Bocanovice - 425 - 74,8 kg.

Obce od 1001 - 5000 obyvatel:

1. Rybí - 1234 obyvatel - 85,7 kg občan / rok, 2. Chotěbuz - 1302 - 89,2 kg, 3. Stěbořice - 1450 obyvatel - 95,7 kg

Obce nad 5000 obyvatel:

1. Fulnek - 5757 obyvatel - 100 kg občan/ rok, 2. Bystřice - 5266 - 131,6 kg, 3. Studénka - 9720 - 146,2 kg

Podle organizátorů soutěže z Arniky je největším problém v oblasti nakládání s odpady v České republice vysoká produkce směsného odpadu. Protože velké množství směsného odpadu končí v popelnicích, neplníme požadavky evropské legislativy. Odpadový Oskar ukazuje starostům a veřejnosti, že dosáhnout cílů oběhového hospodářství je možné a co všechno je možné pro to udělat.

Kdo je Arnika: 

Arnika je česká nezisková organizace, která spojuje lidi usilující o lepší životní prostředí. Věří, že přírodní bohatství není pouze darem, ale také závazkem uchovat jej do budoucna. Svoji činnost opírá o tři pilíře: zapojení veřejnosti - odborné argumenty - komunikaci s médií.

Poslání Arniky: Chrání přírodu a zdravé prostředí pro budoucí generace doma i ve světě. Dlouhodobě prosazuje méně odpadů a nebezpečných látek, živé řeky a pestrou přírodu a právo občanů rozhodovat o životním prostředí.

Arnika pracuje ve třech programech: 

Centrum pro podporu občanů

Ochrana přírody

Toxické látky a odpady

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám