Hlavní obsah

Arboretum Sofronka se připojí k Víkendu otevřených zahrad, součástí programu jsou i Včelí dny

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňské arboretum Sofronka se připojí k Víkendu otevřených zahrad v sobotu 10. a v neděli 11. června. Zájemci mohou arboretum navštívit po oba dny od 9:00 do 17:00. Součástí programu jsou Včelí dny na Sofronce.

Foto: Magistrát města Plzně

Plzeňské arboretum Sofronka se připojí k Víkendu otevřených zahrad.

Článek

„Včelí dny jsou ve čtvrtek a v pátek věnovány předem objednaným základním a mateřským školám, pro které je připraven zajímavý program nejen o včelách. O víkendu si návštěvníci mohou volně prohlédnout naučnou stezku borovic, stezku o včelách a včelařství, zpřístupněná bude horní plocha s prvky pro výuku lesní pedagogiky včetně koutku s daňčí zvěří. Po oba dny se budou navíc konat komentované prohlídky arboreta, vždy v 11:00 a 15:00," uvedl vedoucí pracoviště Jan Kaňák.

Pro zájemce o včely a včelaření – začátečníky i pokročilé – je připraven na víkendové dny speciální program. Je to kurz pro začínající včelaře, přednášky o chovu včel na střechách domů, o biologii a anatomii včely medonosné, o včelích produktech i o apiterapii (léčbě člověka pomocí včel a jejich produktů).

V plzeňském arboretu Sofronka je jedna z největších sbírek borovic rostoucích v Evropě a Asii. V současné době zde roste 37 různých druhů borovic z celého světa, z nichž některé nejsou jinde v České republice k vidění. Nejstarší strom, borovice lesní, má 270 let. V areálu o rozloze 22 hektarů jsou vybudovány naučné stezky o borovicích a o včelách a včelařství.

Světovou sbírku borovic na Sofronce založil v roce 1956 Karel Kaňák. Původně sloužila jako vědecko-výzkumné pracoviště Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti, zabývající se šlechtěním rodu Pinus (borovice). Od roku 2010 se provoz arboreta stal součástí Oddělení pro vzdělávání, veřejnost, vědu a výzkum Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně.

„Převodem arboreta Sofronka do správy města Plzně se změnila i náplň a koncepce arboreta. Výzkumná činnost ustoupila poněkud do pozadí, areál se otevřel veřejnosti a zaměřil se zejména na ekologické vzdělávání mládeže,” dodal náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám