Hlavní obsah

Ani letos nebude na plzeňské kulturní scéně chybět festival Finále

Novinky, Alena Lochmannová

Ani letos nepřijde česká kulturní scéna o festival Finále Plzeň. Během sedmidenního festivalu, který bude probíhat od 21. do 27. dubna tradičně v secesním prostředí Měšťanské besedy, bude uvedeno zhruba 170 filmů.

Foto: Dominik Centrum

Festival Finále Plzeň bude probíhat od 21. do 27. dubna tradičně v secesním prostředí Měšťanské besedy

Článek

Filmový festival Finále Plzeň, který je největší bilanční a soutěžní přehlídkou českého filmu, letos uvede pocty třem významným domácím osobnostem spjatým se světem stříbrného plátna: režisérce, scenáristce, výtvarnici a ženě mnoha dalších profesí Ester Krumbachové, která by se letos dožila 90 let, spisovateli Pavlu Kohoutovi, který oslaví 85. narozeniny, a výtvarníkovi a režisérovi filmů pro děti Břetislavu Pojarovi, kterému by letos bylo také 90 let.

Další z velkých programových bloků bude tvořit retrospektiva dvou výrazných českých dokumentaristů Filipa Remundy a Víta Klusáka.

Celkově bude na festivalu uvedeno cca 170 filmů – kompletní česká hraná produkce za rok uplynulý od dubna 2012 do dubna 2013, výběr toho nejlepšího a nejzajímavějšího z dokumentů roku 2012), dále unikáty z archivů, které jinde nejsou k vidění, či další retrospektivy.

V sekci Křídla slávy, která také vzdává hold významným jubilantům, se letos na Finále objeví filmy Juraje Jakubiska a Jiřího Menzela.

"Budeme také pokračovat v sekci ZOOM, která se zaměřuje na zahraničí. Naším cílem je seznámit diváky s tamější kinematografií a zdůraznit její kvality, umožnit srovnání české a německé tvorby a v neposlední řadě v rámci odborných panelů i neformálních setkání poskytnout tvůrcům prostor pro výměnu zkušeností," uvedl ředitel festivalu Ivan Jáchim.

Součástí programu jsou také besedy s mnoha tuzemskými filmovými osobnostmi, projekce krátkých filmů, venkovní promítání zdarma, autorská čtení, projekce pro děti či výstava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám