Hlavní obsah

Alej ve Skaličce získala titul Strom roku

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 20. října byl v brněnském Divadle Husa na provázku vyhlášen další ročník soutěže Strom roku 2011. V konkurenci dvanácti nominovaných zelených soutěžících si odnesla titul Alej ve Skaličce díky více než dvanácti tisícům hlasů. Anketu pořádá od roku 2002 Nadace Partnerství.

Foto: Archiv Nadace Partnerství

Alej tvoří dub letní a lípa malolistá. Stáří stromů se pohybuje od 100 do 450 let, nejvyšší má 30 metrů, největší kmen pak obvod 515 cm.

Článek

Vítězkou se s 12 645 hlasy stala Alej ve Skaličce z Olomouckého kraje. Na druhé příčce se umístila Hruška v Horním poli ze Zlínského kraje (8992 hlasů), třetí místo obsadil Skalický platan z Jihomoravského kraje (5818 hlasů). Vyhlášení vítězů se konalo 20. října, kdy se v České republice slaví Den stromů.

"Výtěžek zpoplatněného hlasování v anketě letos dosáhl výše téměř 148 tisíc korun a opět směřuje do veřejné sbírky určené na výsadbu a ochranu stromů," uvedla Hana Rambousková, koordinátorka projektu.

Alej tvořená 22 lipami a 10 duby se nachází v zahradách bývalého zámku ve Skaličce. „Největší a asi nejstarší dub má 450 let, po obvodu měří 5,15 metrů je vysoký 30 metrů. Abychom ho obstoupily kolem dokola, muselo nás být 22,“ říkají žáci ze základní školy ve Skaličce, kteří alej do soutěže navrhli.

Stromy v minulosti stály u hráze dvou rybníčků. O zámecký park se od roku 1626 staral hrabě Zdeněk František Lev z Rožmitálu u Blatné. On i jeho následovníci (rod Ullersdorfů) stromy do aleje postupně dosazovali, a proto dnes vedle sebe stojí stromy stoleté se stromy čtyřsetletými. Současnou podobu parku vtiskl na počátku 19. století František Quiard, hrabě de Saint Julien. Zrušil rybníky, a tak dnes stromy lemují po obou stranách pouze přírodní cestičku.

Poslední týden hlasování pořadím značně zamíchal. „Převážná většina vyplněných hlasovacích archů k nám dorazila až těsně před uzávěrkou. Celkový počet hlasů v anketě se pak v závěru navýšil na téměř 44 tisíc,“ konstatovala Rambousková.  

Díky vítězství aleje ocenění Strom roku opět putuje do Olomouckého kraje. V loňském roce si titul odnesl Hromův dub, přes čtyři sta let starý strom rostoucí v Olomouci. Alej ve Skaličce kromě prestižního titulu obdrží také odborné arboristické ošetření a bude Českou republiku reprezentovat v mezinárodní anketě Evropský strom roku.

Anketu Strom roku spolufinancuje Státní fond životního prostředí ČR, Ministerstvo životního prostředí a Visegrádský fond. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám