Hlavní obsah

Adventní zvyky na mníšeckém zámku. Proč se mazat medem?

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se doba adventu, shánění dárků, pečení cukroví, velkých úklidů. Ale důležité je také vnímat kouzelnou atmosféru vánočních svátků, zastavit se, rozjímat, věnovat se svým blízkým, připomenout si zapomenuté zvyklosti. Udělejte si čas a navštivte Vánoční prohlídky na zámku v Mníšku pod Brdy.

Foto: Anna Čelouchová

Vánoční betlém na zámeckém nádvoří.

Článek

Vánoční prohlídky s adventními zvyky na mníšeckém zámku jsou určeny dospělým i dětským návštěvníkům. Každý si určitě přijde na své a dozví se něco zajímavého.

Bolí vás někdy nohy? Tak to jistě neznáte starý vánoční zvyk, na který o Štědrém večeru nesmíte zapomenout. Důležité je ovšem sehnat sekyrku, kterou už dnes v domácnosti každý mít nemusí. Pak jen stačí položit ji pod stůl a při večeři si na ni stoupnout. Bolest se vám potom vyhne a vydržíte až do dalších Vánoc. Že sekyrku nemáte? Nevadí. Na zámku v Mníšku si na ni při Vánoční prohlídce můžete šlápnout.

Chcete, aby vás v příštím roce měli všichni rádi? Tak si na Štědrý den musíte potřít tváře medem, abyste byli sladcí a oblíbení. To se ale na prohlídkách zámku raději zkoušet nebude, to musíte doma. Na některé zvyky se ale těšit můžete.

Svobodní a dokonce i zadaní, malí i velcí si mohou hodit střevícem. Čeká vás nevěsta, ženich nebo po někom pokukujete? Střevíc vám prozradí, jak to dopadne. Chcete vědět, jestli budete cestovat? Pustíte si lodičku z ořechové skořápky. Budete zdraví, šťastní a bohatí? Zjistíte podle symbolů ukrytých pod hrníčky. A to zdaleka není vše.

Vánoční prohlídky na zámku Mníšku pod Brdy budou probíhat o adventních víkendech do neděle 13. prosince. V sobotu 5. prosince se děti navíc mohou těšit na Mikulášskou nadílku s peklíčkem a nebíčkem. Zvány jsou do sklepení zámku, kde se zabydlí čerti i andělé. 

Reklama

Výběr článků

Načítám