Hlavní obsah

Adventní setkání na Zámku Nový Hrad na Lounsku

Novinky, Vít Pávek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ač Zámek Nový Hrad v Jimlíně, ležící mezi královskými městy Louny a Žatcem na okraji Českého středohoří, uzavřel své brány k poslednímu říjnu, mimořádně otevře i v adventním čase a nabídne po dva dny pestrý kulturní program, ale také prohlídku vánočně vyzdobených interiérů zámku zdarma.

Foto: Vít Pávek

Adventní setkání na Novém Hradě v roce 2014

Článek

V sobotu 5. prosince pořádá správa Zámku Nový Hrad v Jimlíně u Loun tradiční Adventní setkání na Novém Hradě. Akce se koná pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka a nabídne velmi pestrý kulturní program. Celodenní akci, která začíná v 10 hodin dopoledne, moderuje Jan Antonín Duchoslav alias Viki Cabadaj ze známého českého filmu Sněženky a Machři.

Těšit se návštěvníci mohou na anděly na chůdách, divadelní představení o narození Ježíška, dovednosti kejklíře Pupy, k poslechu bude hrát středověká hudba Euphorica, zazní vánoční koledy v podání Žateckých trubačů, v černé hradní kuchyni je připravena ochutnávka středověkých jídel, mimořádně bude otevřena k rozjímání zámecká kaple sv. Josefa.

Chybět nebude ani živý betlém se zvířátky, možnost vyzkoušet si vánoční zvyky a procházka adventním řemeslným tržištěm. Zavítat můžete zdarma na prohlídky vánočně vyzdobených interiérů zámku s průvodcem (otevřen bude pouze 1 okruh) se zaměřením na schwarzenberské Vánoce a staročeské zvyky a tradice.

Na závěr bude připravena ohňová show a letos poprvé navštíví zámek také svatý Mikuláš, andělé a čerti, kteří budou již po celý den přikládat před zraky hostů pod kotle v podzemí 2. nádvoří.

Zámek se do konce roku otevře ještě jednou, a to v sobotu 12. prosince symbolicky ve 12 hodin a 12 minut, kdy bude zámecký areál patřit dětem, školákům a přátelům Vánoc.

Akce s názvem Advent očima dětí je pořádána odborem školství, tělovýchovy a mládeže Krajského úřadu Ústeckého kraje a vystoupí zde školáci z Ústeckého kraje, kteří předvedou své dovednosti a umění. Těšit se můžete na stánky s vánočními výrobky a dekoracemi dětí, koncerty, divadelní vystoupení, ukázky sokolnictví, živý betlém, vyhodnocení soutěží o nejhezčí a nejchutnější pamlsky, čerty v pekle i závěrečný ohňostroj. I tento den se budou konat prohlídky vánočně vyzdobeného zámku.

Obě akce budou zakončeny v 17.00 hodin.

Zámek Nový Hrad těmito akcemi završí letošní oslavy 550. výročí od svého založení. V duchu výročí s upomínkou na zakladatele, rod Kolowratů, se ponese i příští rok, kdy návštěvnická sezóna započne 1. dubna, ale mimořádně bude zámek otevřen již o velikonočních svátcích, a tedy v neděli 27. března 2016 a na Velikonoční pondělí 28. března 2016.

Velká výročí čekají zámek až v roce 2017, kdy si bude Nový Hrad s podzámčím připomínat 750 let od nejstarší zmínky o obci Jimlín a jejích prvních majitelích, rytířích z Jimlína, a 250 let od zakoupení panství knížecím rodem Schwarzenbergů. Každý rok se bude nač těšit a kvůli čemu se mezi Džbánsko a České Středohoří vracet. Objevte fénix vyvstalý z popela také vy.

Další informace o zámku na www.zameknovyhrad.cz a www.facebook.com/ZamekNovyHradJimlin.

Reklama

Výběr článků

Načítám