Hlavní obsah

57. ročník Zlín Film Festivalu odstartoval

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na celých devět dní ožilo město ruchem 57. Zlín Film Festivalu. Kromě soutěžních snímků a přehlídky švédské a švýcarské kinematografie přináší do Zlína nepřeberné množství doprovodného programu pro všechny generace a řadu filmových hvězd.

Foto: Zlín Film Festival

Festival zahájil dokument o Hermíně Týrlové

Článek

Dny nabité událostmi slibuje program 57. ročníku Zlín Film Festivalu. Oproti tomu minulému je ještě o jeden den delší a nabízí nové lokace jak pro projekce filmů, tak i pro doprovodný program. „Chceme divákům a návštěvníkům festivalu přinést nové podněty a zážitky. Velmi si vážíme jejich přízně, vždyť loni jich k nám dorazilo více jak 100 tisíc. Věříme, že se nám opět podaří je potěšit či překvapit,“ uvedl prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura. „Program není jednostranně zaměřený, mysleli jsme nejen na děti a mládež, ale i na dospělé návštěvníky. Kromě filmů zde má své místo i sport, aktivní odpočinek, gastronomie, věda či zábava.“

V rámci filmového programu čeká na návštěvníky festivalu celkem 326 snímků, z toho 152 soutěžních. „O ceny u nás bude soutěžit 26 celovečerních, 60 krátkých animovaných a 66 krátkých studentských filmů,“ upřesnila umělecká ředitelka Markéta Pášmová.

Hlavním tématem festivalu pak bude švédská kinematografie s důrazem na tvorbu Astrid Lindgrenové, od jejíhož narození letos uplyne 110 let. Ke slavné švédské spisovatelce a oblíbené hrdince jejích knih Pipi odkazuje i vizuál celého festivalu navržený výtvarníkem Petrem Niklem. „Přehlídka švédské tvorby pro děti a mládež obsahuje 37 celovečerních snímků,“ uvedla Markéta Pášmová a doplnila: „Dále jsme se zaměřili na Švýcarsko, v této sekci promítneme 16 celovečerních filmů a celou řadu studentských a animovaných filmů. Premiéru u nás bude mít také dokument švýcarského režiséra Roberta Kolinského Jiří Menzel – Komedie není legrace.“

Premiérově bude uvedeno celkem 199 filmů, z toho 18 ve světových premiérách, mezi něž patří například dokument o Hermíně Týrlové, film Marty Gerlíkové z Valašska Tehdy spolu nebo pohádka Dukátová skála, která se natáčela mimo jiné i na hradě Lukově s Martinem Dejdarem, Filipem Blažkem, Kateřinou Brožovou, Martinem Zounarem či Andrejem Hrycem.

Do Zlína dorazí mnoho zajímavých a vzácných hostů, mezi nimi Theodor Pištěk, Magdalena Kožená, Jiří Menzel, Dagmar Havlová, Karel Smyczek, Miroslav Donutil, Martin Dejdar, Aňa Geislerová, Lenka Krobotová, Eliška Balzerová, Roman Zach, Jan Onder, Karel Janák a další. Přijede také 91 delegací doprovázející soutěžní i nesoutěžní snímky.

Velká pozornost bude letos patřit také Salonu filmových klapek, který slaví jubilejní 20. ročník. Po dobu trvání projektu již bylo umělecky ztvárněno 2222 filmových klapek. Výtěžek z jejich dražby je vždy věnován na podporu autorských snímků studentů filmových škol.

Více informací k programu na www.zlinfest.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám