Hlavní obsah

22. ročník Křídel Městského divadla Brno přinesl výsledky divácké ankety i výbornou zábavu

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již po dvacáté druhé dávali návštěvníci Městského divadla Brno své hlasy pro nejoblíbenějšího herce, herečku, inscenaci a tvůrčí počin sezóny. Vyhlášení výsledků se konalo v sobotu 22. prosince.

Foto: Tino Kratochvil
Článek

Tradice, která vznikla v roce 1997, je jistou bilancí sezóny, současně zábavným programem. Kromě hudby, zpěvu a tance, které se tu předpokládají, účinkující herci prokazují šarm, vtip, smysl pro humor, recesi i moderátorský um.

Režisérem večera byl Alan Novotný, který pojal letošní Křídla kulinářsky. Vše se odehrálo v hospodě U Mrštnejch. Název opravdu trefný, pamětníci vědí, že se tak někdejšímu Divadlu bratří Mrštíků mezi lidem obecným říkalo. Pokrmy servíroval šéfkuchař Zdeněk Junák a provozní Jakub Przebinda. Dobře se doplňovali, svižně roztáčeli program pestré zábavné show. Na jevišti se vystřídali Petr Gazdík, Jan Mazák, Jan Brožek, Viktória Matušovová, Jonáš Florián, Marco Salvadori, Viktor Skála a další.

Došlo i na opravdové vaření, k plotně nastoupily trojice nominovaných herců a hereček. Zda zvítězila kuchyně pánská či dámská, zůstalo nezodpovězeno, zachována tak byla gender rovnováha. Více gurmánského prožitku dal, myslím, degustátor znát při ochutnávce díla mužského týmu, to však nic nedokazuje, neboť zde rovnovážnost nebyla. I tak v programu zaujala projekce parodické Výměny manželek, samozřejmě mezi hereckými páry. Na plátně se objevil i šéfkulinář a postrach hospodských Zdeněk Pohlreich.

Při návštěvě Křídel nutně napadne, jaký potenciál k dobré zábavě má soubor MdB, a Brno vůbec. Snad by mohlo být nosné jednou za čas do dramaturgické nabídky vložit obdobnou, všem divákům dostupnou zábavnou show s nabídkou trochu nahlédnout "za kulisy" jejich divadla. Brno určitě má na show rovnocennou s televizními, možná na víc. Má jednu nevýhodu: ne tak obecně známé mediální tváře. Odstranit možno pouze prostorem na televizní obrazovce. Moderní studio už v Brně je.

A výsledky hlasování? – Nejoblíbenější herečkou se stala Svetlana Janotová, Největší oblibu z herců získal Petr Štěpán. Za nejvíce oblíbenou inscenaci sezóny zvolili hlasující muzikál Monty Python´s Spamalot, cenu převzal režisér Stanislav Slovák. (Dodejme, že v trojici nominovaných byl Lakomec s Bolkem Polívkou, představení s nejvyšší návštěvností.) Nejvýraznější tvůrčí počin obsadila Andrea Kučerová za své kostýmy k této inscenaci Moliérovy komedie.

Uděleny byly i ceny vedení divadla. Cenu kolegia revue Dokořán obdržel režisér Petr Gazdík za muzikál Představ si…, Cenu osobnosti sezóny získal dlouholetý příznivec a donátor MdB Aleš Pohanka. Cenu bezpečného zázemí si svou péči o herecké hlasivky vysloužil MUDr. Radan Havlík. Sklidil aplaus všech pacientů, srovnatelný s tím pro ředitele divadla k jeho pětadvacetinám v MdB. Soubor mu "vystřihl" dynamický song s osobním oslovením jubilanta.  

Křtu a kmotrovství třiadvacáté Ročenky MdB 2017/2018 se ujali ředitel MdB Stanislav Moša, ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek, majitel reklamní společnost Snip & Co. Jiří Morávek a primátorka města Brno Markéta Vaňková. Vzácní hosté zaujali nejen proslovem, ale i pohotovým slovem. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám