Hlavní obsah

14|15 BAŤŮV INSTITUT hostí putovní výstavu uměleckých děl pacientů se schizofrenií

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Putovní výstavu uměleckých děl pacientů se schizofrenií nazvanou Jsem jako ty hostí v těchto dnech 14|15 BAŤŮV INSTITUT ve Zlíně. Výstava je součástí projektu na podporu osvěty a správné léčby schizofrenie. Výstavní panely si návštěvníci prohlédnou ve foyer budovy 15 továrního areálu až do 10. července.

Foto: Michaela Mitáčková

Výstava se nachází ve foyer budovy 15.

Článek

„Zlíňané se mohou blíže seznámit se schizofrenií a s uměním Art Brut, které je výrazně autentické, originální a má osobitý náboj. Výstava chce ukázat, že schizofrenici jsou lidé jako my. Pokud jsou správně léčeni, není důvod se na ně dívat skrz prsty či z nich mít strach. Přijďte tedy objevit svět, který je stejný a přitom jiný, než ten náš,“ pozvala na výstavu za organizátory Hana Brychtová.

Schizofrenie je duševní nemoc, jejíž obtíže mají takovou intenzitu, že plně prostoupí život pacienta a výrazně jej ovlivňují. Pro takového člověka je pak velmi obtížné rozhodnout, co je skutečné a co nikoliv. Klasickými příznaky schizofrenie jsou bludy a halucinace. Nemocní mají často pocit, že se v jejich okolí vyskytují lidé, kteří usilují o jejich život, představy, že jiné osoby mohou číst jejich myšlenky a ovlivňovat tak jejich život. Pod vlivem těchto projevů pak nemocní i jednají, což jim působí mnohé problémy.

Léčba i tak závažného onemocnění, jakým schizofrenie je, ale pokročila a stále postupuje. Mnozí pacienti, kteří se léčí a spolupracují s lékaři, mohou žít prakticky normálním životem. Důležitou součástí léčby jsou antipsychotika. V současné době je jejich podávání kromě tablet možné také ve formě dlouhodobě působících injekcí, jejichž aplikace je pro pacienty méně stigmatizující.

Nemoc se u pacientů často vyznačuje zvýšenou citlivostí vnímání okolí. Tyto pocity pak schizofrenici přenáší do svých uměleckých děl, která proto vyzařují zcela odlišný druh emocí.

„Je pravda, že u lidí trpících schizofrenií pozorujeme zvýšenou citlivost vnímání a často expresivní výtvarný projev. Jejich tvorba není motivována komerčními zájmy, či snahou uspět, tvoří sami pro sebe, aby ze sebe dostali to, co v nich je. Pokud se schizofrenik umělecky vyjadřuje, pak jeho dílo často představuje volání o pomoc. Jeho zážitky zkrátka přerůstají možnosti jednoho těla a duše. Obrací se svým dílem ke společnosti, aby mu pomohla. Jiná skupina schizofreniků dokáže ve svých obrazech nemoc částečně potlačit výrazem nové harmonie. Vznikají tak obrazy, které nesou stopy vnitřního zápasu a dynamiky. Vrcholu pak dosahují ti schizofrenici, kteří ve svém díle dokážou vytvořit novou harmonii,“ uvedl kurátor výstavy Milan Jíša.

„Výstava chce ukázat, že schizofrenici jsou lidé jako my. Pokud jsou správně léčeni, není důvod se na ně dívat skrz prsty či z nich mít strach. Přijďte tedy objevit svět, který je stejný a přitom jiný, než ten náš,“ dodala Hana Brychtová s tím, že výstava v roce 2013 objela Českou a Slovenskou republiku a během dvou měsíců jí na jejích 11 zastávkách viděly tisíce lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám