Hlavní obsah

13. komnatu otevře deset českých hradů a zámků

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Otevřte 13. komnatu uvede na českých hradech a zámcích Broumov, Děčín, Grabštejn, Chlumec nad Cidlinou, Kačina, Kost, Kozel, Loučeň, Ostravský hrad, Slatiňany tajemné postavy z vlastní minulosti inspirované historií nebo pověstmi, aby se staly průvodci návštěvníků při prohlídkách. Akce startuje 6.12.

Foto: zámek Loučeň

Bílá pani ze zámku Loučeň

Článek

„Podstatou těchto prohlídek bude v první řadě nevšední postava kostýmovaného průvodce. Na zámku v Děčíně to bude kupř. Černý rytíř, na Kozlu skřet s oslíma ušima jménem Radouš, na Loučeni Bílá paní, ve Slatiňanech pak statečná žokejka Lata, která byla jediným ženským vítězem Velké pardubické. Prohlídky budou mít také výrazný interaktivní prvek s rébusem, jehož tajence mají přijít návštěvníci během prohlídky za pomoci tajuplné postavy na kloub,“ řekl Jiří Senohrábek, jeden z hlavních členů týmu, který za projektem stojí.

Každý host hradu nebo zámku z jmenované desítky obdrží cestovatelský pas, do něhož po prohlídce a vyluštění hádanky dostane klíč od 13. komnaty. Jakmile má 7 klíčů, tj. navštíví sedm objektů, získá právo přístupu do 13. komnaty kterékoliv z památek.

„Máme velkou radost z toho, že v projektu našly společnou řeč hrady a zámky s různými zřizovateli, tedy objekty státní, soukromé, městské a dokonce i jeden církevní. V první řadě děkujeme za podporu, jíž projektu vyjádřil Národní památkový ústav,“ prohlásil Pavel Hlaváč, předseda správní rady Zlatého pruhu Polabí o. p. s., který je iniciátorem projektu  financovaného z prostředků Evropské unie.

„Na první pohled to vypadá, že se v zimním období na zámcích nic neděje. To je ale jen zdání. Náš projekt je důkazem, že na kvalitní a mimořádné zážitky klimaticky příjemnějších měsíců v roce se zadělává právě v době mimo hlavní sezónu. S přípravou sezóny je mnohdy víc práce, než s následným přívalem turistů,“ řekl Vratislav Zákoutský ze zámku Loučeň. „Teď na přelomu listopadu a prosince se šijí kostýmy tajemných postav a vybírají vhodní průvodci. Po schůzce s kastelány zapojených objektů  ve dnech 6. – 7. prosince,by měli na zámek Loučeň, dorazit kasteláni s průvodci, kteří na sebe vezmou role tajemných postav. Budeme tajuplné průvodce fotit, aby se ve svých barevně velmi pestrých kostýmech brzy dostali na naše internetové stránky www.otevrte13komnatu.cz. Ty spustíme ve zkušebním provozu začátkem příštího roku,“ řekla Noemi Koukolová, odborná koordinátorka projektu Otevřte 13. komnatu.

 Celý projekt by měl ve velkém odstartovat 5. května příštího roku. „Tehdy se bude ve stejný čas na všech deseti místech konat velká zahajovací slavnost, ve které bude hrát prim právě tajuplná postava daného objektu,“ informoval Jiří Senohrábek.

 „Rádi se zapojujeme do takového projektu: Především nabídneme v zemi, kde je hustá síť hradů a zámků, originální způsob komunikace takové památky k návštěvníkům. A pak: Kdykoli se spojí do společného projektu více subjektů, znásobí to účinek jejich vlastní propagace. ,“ řekl Jan Macháček, zástupce kastelána hradu Kost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám