Hlavní obsah

Zámek v Lednici voní jehličím z vánoční výzdoby

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lednice

Kdo se vypraví v sobotu na zámek do Lednice na Břeclavsku, uvidí jej v jiné podobě, přesněji řečeno, v jiné podobě uvidí jeho interiér. Prostory památky UNESCO se na začátek adventu přistrojily sváteční výzdobou.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Práci zahradnic kontroluje Tereza Pekárková ze správy zámku.

Článek

„Ve vánoční čas Lichtenštejnové měli zámek v Lednici vyzdobený, inspirací byla výzdoba z přelomu devatenáctého a dvacátého století. Lichtenštejnové měli zvyk pozvat sem lidi, zejména tedy děti z okolí,“ řekla Právu kastelánka Iva Holásková.

Letošní výzdoba je dílem šikovných zahradnic, které se celoročně starají o park a skleník. Tam se nastěhují v lednu, aby při tradiční zimní měsíční přestávce připravily jeho prostory na další sezonu.

„My jsme dříve chtěli návštěvníkům v rámci zimní výzdoby nachystat i něco navíc. Připravili jsme ukázku a ochutnávku vánočního cukroví, jenže tradicí bylo, že po první skupině bylo vše snědené a na další už nezbývalo. Tak jsme od toho nakonec upustili,“ dodala kastelánka. Příchozí se tak budou moci potěšit jen podívanou na vánoční aranžmá.

Zámek bude návštěvníkům přístupný o víkendech do 22. prosince. V pracovní dny pak na základě dohody. Na devátého prosince podle kastelánky chystají adventní koncert v zámecké kapli.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám