Hlavní obsah

Vánoční strom na Staroměstském náměstí rozzáří přes 15 tisíc světel, tématem budou andělé

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

Přes 15 tisíc světelných bodů ozdobí letošní vánoční strom na pražském Staroměstském náměstí, připravit se muselo několik kilometrů kabelů. Dvaadvacet metrů vysoký strom k tomu doplní přes 600 vánočních koulí a ozdob a také čtyřicet andělů. Tématem letošních svátků budou totiž v centru Prahy právě andělé.

Vánoční strom na Staroměstském náměstí rozzáří přes 15 tisíc světýlek. Tématem jsou Andělské VánoceVideo: Novinky

 
Článek

Zdobení podobného kolosu zabere dost času. „Zdobíme už druhý den. Probíhá takzvané vyšívání, kdy na strom instalují dva kolegové ze dvou obřích plošin deset tisíc světelných bodů,“ popsal ve středu Novinkám Jakub Olbert, majitel společnosti SOS Dekorace.

Až po světlech na strom přibydou slavnostní prvky. Olbert dodal, že pro letošní rok na vánoční strom, který dosahuje výšky dvaceti dvou metrů a dorazil ze Semil, vybrali vánoční koule, perníčky a retro ozdoby.

Andělé

Hlavním prvkem nejen na stromě, ale i na vánočních trzích budou andělé. Na vánočním stromě se jich už v sobotu rozzáří čtyřicet. Další se budou vznášet kolem stromu.

Motiv andělů se objeví i na vývěsních štítech jednotlivých stánků či na vyhlídkovém mostě. Letošními barvami pak jsou tradiční zlatá, červená, zelená a bílá.

Foto: archiv Taiko, a. s.

Letos budou vévodit dekoracím andělíčci.

Jakub Olbert přiznal, že vymyslet téma pro vánoční výzdobu bylo letos těžké. „Letos jsme to měli hodně těžké po minulých ročnících, kdy jsme vyčerpali všechna historická témata, i pražská a česká témata,“ vysvětlil a dodal, že anděl prostě jen tak někoho z týmu napadl a po rozkreslení jeho podoby bylo téma jasné.

„Letos potkáte skutečně hodně andělů...,“ dodal s úsměvem.

Ostatní náměstí

Podobná výzdoba se chystá i na Václavském náměstí a na náměstí Republiky. Hlavním místem však bude tradičně Staroměstské náměstí. První rozsvícení stromu zde proběhne v sobotu 30. listopadu v 16:30, a to za doprovodu titulní skladby Krkonošských pohádek, kterou složil Vadim Petrov.

Vánoční strom se následně rozzáří každou hodinu až do 21:30. Kromě Krkonošských pohádek zazní i melodie Somewhere in my memory a připravené jsou i nové světelné animace na stromě.

Na Václavském náměstí je interval o půl hodiny posunut, první rozsvěcení tak proběhne v 17:00 a poslední ve 21:00.

Tradiční vánoční trhy pak na náměstích potrvají do 6. ledna. Každý den bude trhy doprovázet kulturní program v podobě hudebních vystoupení, mezi známými jmény se objeví například zpěvák Tomáš Klus, skupina Slza, Support Lesbiens či Čechomor.

Stejně jako minulý rok budou na náměstí fotokoutky, tentokrát ve tvaru adventního věnce se jmelím, či Popelčin střevíček. I letos budou kelímky, tácky a tašky z kompostovatelného materiálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám