Hlavní obsah

V Českém ráji a Pojizeří se o Vánocích jedly hlavně polévky a kucnouchy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavně polévkami a hustými kašemi, takzvanými kucnouchy se živili dříve lidé v oblasti Českého ráje a Pojizeří. Vyplynulo to z výzkumu, který provedlo turnovské Muzeum Českého ráje.

Článek

Od čtvrtka 12. listopadu si v něm mohou návštěvníci prohlédnout inventář městských kuchyní z přelomu 19. a 20. století. Výstava nazvaná V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc připomíná i obyčeje a obřady spojené s lidovými stravovacími zvyky regionu. Řekla to ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová, která pod stejným názvem vydala knihu s 300 místními recepty.

"Uvařit a vystavovat pokrmy v muzeu nešlo, máme tu jen pár ukázek z toho, co se peklo," poznamenala. Muzeum vystavilo nástroje na přípravu pokrmů z masa, mléka, zeleniny, medu a koření. V budoucnu by chtělo připravit stálou expozici v Dolánkách na Dlaskově statku - tam by bylo šlo jídla i vystavovat. "Prostory k tomu úplně lákají," poznamenala ředitelka s tím, že muzeum tam již 20 let pořádalo výstavy k jednotlivým svátkům v roce.

Recepty, které Jakouběová sebrala, jsou od pamětníků, z kronik a také z rodiny. Velkou část z nich tvoří jídla všedního dne, které jedli lidé pracující celý den na poli a neměli čas stát u plotny. Masa se v Českém ráji a Pojizeří objevovala na stole jen v neděli a zbytky hospodyně zpracovaly v týdnu do kucnouchu. Nevařil se jen z brambor, ale také z luštěnin nebo zeleniny. Velkou tradici má v regionu včelařství a výrobky z medu, perníky, ale také medové vdolky.

Jídla se chystala s láskou

Historici zjistili, že většina současných obyvatel vůbec netuší, co místní lidé dříve jedli. Chybně si myslí, že to bylo kyselo a bramboráky. "Bramboráky se tu sice dělaly, ale říkalo se jim hanušky, jejich obměnou byl frncálník, bramborák se zapečenou švestkou. S bílou kávou je to vyložená delikatesa," poznamenala Jakouběová.

Hodně tradičních jídel se podle ní ze současných jídelníčků vytratilo, přestože by se pokrmy mohly stát lákadlem pro turisty, kterým restaurace v Českém ráji nabízejí dnes hlavně špagety a pizzu. Kniha má být také osvětou, má připomenout, že naši předci chystali jídla s láskou a když se rodina sešla u prostřeného stolu, byla to slavnostní událost. Koblihy se pekly pouze o masopustu a vánočka se jedla jen na Vánoce. Pokrmy tím byly lidem vzácné.

Reklama

Související témata:

Související články

Ceny vánočních stromků se nezmění

Ceny vánočních stromků i jejich prodej zůstanou letos na loňské úrovni. Nedostatek kvalitních vánočních stromků v Česku nehrozí, nabídka druhů i velikostí bude...

Výběr článků

Načítám