Hlavní obsah

Sněhový betlém v Tatrách ohrožuje obleva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také letos postavil chatař Peter Petras na Reinerově chatě ve Vysokých Tatrách svůj tradiční sněhový betlém. Jeho dílo však ohrožuje vánoční oteplení, které se nevyhnulo ani Tatrám.

Foto: FB Reinerovy chaty, Bez zdroje

Sněhový betlém

Článek

Známý chatař buduje sněhový betlém každý rok a jeho dílo obdivují domácí i zahraniční turisté. „Před Vánocemi jsem betlém dokončil, ale kvůli oblevě musím teď každý den opravovat detaily soch,“ uvedl Petras.

Chataři letos se stavbou sněhového betlému pomáhalo několik dobrovolníků. „Nejdřív jsme udělali bednění a postupně jsme tam nakládali sníh. Zpočátku nebylo sněhu dost, tak jsme ho nosili z  dost velké vzdálenosti. Pak se sněhové podmínky zlepšily,“ řekl Petras.

Foto: FB Reinerovy chaty, Bez zdroje

Peter Petras

První sněhový betlém postavil bývalý učitel, chatař a horský nosič v roce 1998 a od té doby se to stalo tradicí.

V roce 2014 hrozilo, že Petras na Reinerově chatě skončí, ale chatař se nevzdal a zorganizoval petici, kterou podepsalo 35 tisíc lidí, včetně řady českých turistů. Novou nájemní smlouvu pak podepsal Peter Petras mladší. „Když jsem sem přišel, chata byla v hrozném stavu. Dal jsem ji do pořádku za vlastní peníze. Všechen materiál jsem vynášel na zádech a chatu jsem zprovoznil,“ vzpomíná Petras.

Rainerova chata se nachází po cestě z Hrebienku dál do hor. Dělí se u ní cesty do Velké a Malé studené doliny a na Skalnaté pleso.

Stromečky, dekorace a betlémy. Přehlídka všeho, co symbolizuje Vánoce v rodinách našich čtenářů

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám