Hlavní obsah

Ponožky od babičky - skvělý dárek, který potěší nejen obdarovaného

Jedním z největších smutků, který tíží české seniory, je pocit, že nejsou dost užiteční. A právě proto vznikl v pražském centru pro seniory Elpida projekt Ponožky od babičky. Jestli totiž naše babičky něco opravdu výborně umí, tak ručně plést a je škoda jejich dovednosti nevyužít. Pletené ponožky tak poslouží hned dvakrát. Jednak nositeli, ale také pletací babičce, která si díky nim něco přivydělá, a hlavně získá pocit užitečnosti.

Foto: Elpida

Ponožky od babičky - skvělý dárek s příběhem, který nezklame.

Článek

Princip, na kterém projekt funguje, je velmi jednoduchý. V Elpidě sbírají a recyklují starou nepotřebnou přízi. Tu pak posílají babičkám, které se do projektu přihlásily a prošly “zatěžkávací zkouškou” - uplést jeden zkušební pár ponožek. Ze zaslané příze pak babičky pletou v rámci projektu Ponožky od babičky. Za ty dostanou honorář, takže kromě dobrého pocitu, že využijí své pletařské dovednosti a udělají někomu radost, si také přivydělají. Celkem takto plete přes 200 babiček po celé republice a každý týden přibývají další.

Výtěžek z prodeje ponožek pomáhá financovat provoz o. p. s. Elpida. Ta provozuje vzdělávací a kulturní centra pro seniory, kde se babičky a dědečkové učí třeba pracovat s počítačem nebo cizí jazyky. Dále pak telefonní Linku seniorů. K tomu pořádá mezigenerační Old's Cool festival, vydává časopis pro seniory Vital a tím výčet aktivit nekončí.

Jestli tedy hledáte dárek, který pod stromečkem zaručeně nezklame a má příběh, nad kterým se můžete s obdarovaným na Vánoce společně dojmout, nemusíte hledat dál. Ponožky od babičky jsou k dostání v e-shopu na Elpida.cz, na Fler.cz a také na farmářských trzích na pražské náplavce. Ponožky jsou k dostání ve čtyřech velikostech (S-XL) za 249 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám