Hlavní obsah

Nejdražší vánoční svetr na světě stojí skoro milion, umělec je kvůli němu na mizině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce jsou za rohem a doba vánočních svetrů je po roce opět tady. Ačkoliv je veřejným tajemstvím, že řada z takových svetrů je spíš módním kýčem, který se toleruje přibližně tři týdny v roce, letos je k vidění i jeden pořádně luxusní kousek. Jeho cena atakuje v přepočtu milion korun a výtěžek z prodeje půjde britským zdravotníkům.

Foto: Profimedia.cz

Svetr se prodává v přepočtu za 900 tisíc korun.

Článek

Svetr posázený diamanty a zlatem vytvořil třiatřicetiletý londýnský umělec Aidan Liban. Do výroby, která trvala půl roku, investoval vlastní úspory a nyní hodlá svetr prodat za 30 tisíc liber (900 tisíc korun).

Výrobní náklady se vyšplhaly na sedm tisíc liber (210 tisíc korun), na svetru se sobem jsou stříbrné hvězdy vykládané diamaty, nitě ze 24karátového zlata, hedvábná podšívka a tisíce krystalů Swarovski.

Foto: Profimedia.cz

Svetr se prodává v přepočtu za 900 tisíc korun.

Libanovi výroba svetru zabrala tři tisíce hodin ruční práce a nyní doufá, že se mu podaří získat desítky tisíc liber. „Chtěl jsem vytvořit něco velkolepého a poutavého. Při výrobě jsem hodně improvizoval, pracoval jsem hlavně večer a o víkendech. Ten, kdo si ho koupí, ho může nosit, ale neměl by se prát. Na samotné ceně se podepsal hlavně strávený čas,” uvedl umělec, který podle vlastních slov chtěl dosáhnout luxusního pojetí „tradičně ošklivých vánočních svetrů”.

Jen svetr nebo košile nestačí. Ladislav Špaček radí, co si obléci na Štědrý den

Vánoce

„Na ničem jsem nešetřil, drtivou většinu detailů svetru jsem vyrobil sám. Většina svetru je vyrobena z vlny a bavlny, je krásně měkoučký. U nás v rodině takové svetry nemají tradici, takže jsem výrobu tajil, ale když jsem konečný výsledek odhalil, byli nadšení,” vysvětlil.

Část výtěžku z vánočního svetru plánuje Liban věnovat prostřednictvím nadace britským zdravotníkům (NHS). „Každopádně jsem teď na mizině, takže ho docela potřebuji prodat,” dodal.

Anketa

Nosíte vánoční svetry?
Ano
10,5 %
Ne
89,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11990 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám