Trápí vás zimní chmury, nebo jen po celodenním shonu potřebujete na pár minut vypnout a odpočinout si? Prohřejte organismus a vychutnejte si ten pohodový sváteční okamžik s lahodnými a přitom nevšedními horkými nápoji.
Foto: Profimedia.cz
Horké nápoje zahřejí.
Článek
Štrúdl punč
Foto: R. Jelínek
Suroviny: 4cl Hruškovice Williams R. Jelínek, hruškový nebo jablečný džus, cukr, koření na svařené víno, skořice
Postup: Všechny ingredience dejte do kastrůlku a na mírném ohni ohřívejte cca 15 minut
Suroviny: 4 mandarinky na vaření, 4 mandarinky na odšťavení, 3 lusky skořice celé, 1 lžička celého hřebíčku, 4 celé badyány, 1 lžička mletého zázvoru, 200 ml jablečného sirupu, 3 lžíce třtinového cukru, 200 ml rumu
Postup: Mandarinky odšťavněte nebo z nich ručně vymačkejte šťávu. Slijte do hrnce a vsypte nadrobno nakrájené zbylé mandarinky. Přidejte skořici, hřebíček, badyán a mletý zázvor. Přilijte jablečný džus, rum a oslaďte. Přiveďte k varu a krátce povařte. Základ na mandarinkový punč přeceďte do lahvičky a vložte do setu. Při podávání pouze zalijte sirup vroucí vodou a dozdobte kořením a měsíčkem mandarinky.
Malinový punč
Foto: Recepty s chutí
Suroviny: 150 g mražených malin, šťáva z jednoho citronu, 3 sáčky malinového čaje, třtinový cukr (dle chuti), badyán, skořice, hřebíček, rum, bílé nebo červené víno
Postup: Do vroucí vody vhoďte sáčky s čajem, přidejte citronovou šťávu, cukr a koření. Ztlumte plamen a do hrnce vlijte rum a červené nebo bílé víno. Nakonec ke směsi přidejte mražené maliny a punč prohřejte. Horký punč nalijte do vyhřátých sklenic a podávejte.
Horký sekt
Foto: archív firmy
Suroviny: 1x Rotkäppchen Sec, 4 hvězdy badyánu, 2 lusky kardamomu, 6 ks hřebíčku, 5 kousků celé skořice, 5-10 kuliček pepře, 1 bio pomeranč, 2 polévkové lžíce cukru, 100 ml hroznové šťávy
Postup: Omyjte pomeranč a pomocí škrabky odstraňte kůru tak, aby zůstala bílá vnitřní část na pomeranči. Na tento recept využijeme pouze kůru, proto samotný pomeranč využijte třeba jako zdravou svačinku. Vložte pomerančovou kůru do hrnce a přidejte všechno ostatní koření a přísady s výjimkou cukru a hroznové šťávy poté zalijte sektem. Pomalu zahřejte na 75-80°C a nechte prohřívat, po 10 minutách přimíchejte cukr, hroznovou šťávu a prohřívejte dalších 5 minut.
Suroviny: na 1 porci: 250 ml plnotučného mléka, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, špetka mleté skořice, 3 hřebíčky, 2 hvězdičky badyánu, 3 lžičky rozpustné kávy Jacobs s příchutí lískového oříšku, třtinový cukr, hoblinky z 1 čtverečku mléčné čokolády
Postup: V kastrůlku ohřejte 250 ml plnotučného mléka spolu s kořením. Jakmile ucítíte, že se začíná uvolňovat vůně koření, přidejte dvě lžičky kávy. Až se káva v mléce rozpustí, můžete přestat směs ohřívat. Vše naservírujte do hrníčku, oslaďte dle chuti a navrch dozdobte hvězdičkou badyánu s nastrouhanými kousky čokolády.
Svařené víno
Foto: Catler
Suroviny: 1 litr kvalitního červeného vína, kůra z 1 pomeranče, citrónová tráva pomačkaná plochou stranou nože a nakrájená na kousky, 1 lžička tmavého cukru, 5 ks zázvoru naloženého v cukru, 2 lžičky sirupu z naloženého zázvoruDo čajového sítka: 10 semínek kardamomu, 5 hřebíčků, 2 ks badyánu, 2 celé skořiceDo čajového sítka: 10 semínek kardamomu, 5 hřebíčků, 2 ks badyánu, 2 celé skořice
Postup: Do konvice vložte pomerančovou kůru, citronovou trávu, cukr, zázvor a sirup, zalijte 1 litrem červeného vína. Následně vložte do konvice sítko s kořením. A na mírném ohni zahřívejte 30 minut.
Suroviny: 50 ml Captain Morgan Original Spiced Gold, 50 ml likéru Baileys či vaječného likéru, 100 ml horké čokolády, 1 vanilkový lusk, šlehačka
Postup: Na slabém plameni nechte ohřát čokoládu a dochuťte ji semínky z vanilkového lusku. Připravte si vysoký hrnek a nalijte do něj vaječný likér a rum. Přidejte čokoládu, dozdobit můžete také šlehačkou. Drink lze dochutit i skořicí nebo strouhanou čokoládou.
Postup: Vše smícháme a zahřejeme (maximálně do teploty 60 °C), podle chuti ještě můžeme ozdobit vanilkovým cukrem a medem. Poté podáváme v nižších sklenicích, na jejich ozdobu můžeme použít kousek pomeranče a koktejlovou třešeň.