Hlavní obsah

Kam za nejkrásnějšími vánočními trhy Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce se kvapem blíží, advent už skoro klepe na dveře. Pro hospodyňky by toto období ale nemělo být spojeno jen s úklidem a přípravou na pečení cukroví. Klidnou a romantickou atmosférou Vánoc se můžete obklopit třeba na tematických trzích v Čechách i na Moravě. Kromě Prahy, Brna nebo Olomouce budou vánoční trhy okupovat i další města.

Foto: Archiv Thinkstock

Trhy na pražském Staroměstském náměstí patří v Česku k nejpopulárnějším.

Článek
Praha rozzářená tisíci světélek

K Praze patří v předvánočním čase nasvícené stánky prakticky neodmyslitelně. Překypují dobrotami a všude kolem zní příjemná hudba. Prostranství kolem trhovců se na Staroměstském náměstí plní českými i zahraničními turisty. Zvědavě hledají inspiraci ke koupi drobných dárků a plnými doušky vychutnávají zdejší atmosféru.

V sobotu 30. listopadu se v centru Prahy opět rozsvítí obří vánoční strom. Od 1. prosince až do 1. ledna 2014 pak můžete na trzích sledovat tradiční řemesla, zabavit své děti v kreativních dílničkách, užívat si koncerty a znovu ochutnávat sladké i slané laskominy.

Další vánoční trhy probíhají v metropoli například na Václavském náměstí, na náměstí Míru nebo na holešovickém výstavišti. Tipem na zimní kulturní zážitek může být třeba návštěva Pražského hradu, Muzea Franze Kafky nebo Židovského muzea.

Trojice trhů v Brně

Dalším městem, které je vyhlášené svou vánoční atmosférou, je Brno. Vánoční trhy tu probíhají na více místech, ale největším trhem je ten na náměstí Svobody. Během poslední listopadové soboty se tady rozzáří strom a až do 23. prosince si budete moci užívat vůně i chutě pečených kaštanů, punče nebo frgálů. O hudební kulisu se na „Svoboďáku“ postarají různé kapely. Děti se svezou na ponících nebo napíší přání Ježíškovi.

Foto: Kudyznudy.cz

Přeplněný vánoční trh v Brně

V sobotu 30. listopadu začínají i další dva brněnské trhy. Na Moravském náměstí můžete navštívit denně od 17:00 některý z hudebních koncertů. Na Zelný trh se nastěhuje vánoční jarmark. V rámci kulturního programu můžete v Brně navštívit výstavu Příběh vánočního stromku v Paláci šlechtičen, který stojí jen kousek od náměstí Svobody.

Bruslení zdarma v Olomouci

Každým rokem jsou čím dál oblíbenější tradiční trhy na olomouckém Horním náměstí. Vánoční strom se tady rozsvěcí s předstihem již 24. listopadu a až do předvečera Štědrého dne se tu každý den uskuteční hudební koncert. Živě zde můžete slyšet třeba Buty, Fleret, Kamelot nebo No Name.

Foto: Kudyznudy.cz

Olomoucké vánoční tržiště doplněné světelnými efekty.

Specialitou olomouckého vánočního trhu je Norimberské víno a punč. Až do konce února si místní i turisté navíc mohou zdarma zabruslit na kluzišti postaveném na Dolním náměstí v historickém centru města. Při zimní procházce pak nezapomeňte obdivovat sloup Nejsvětější Trojice nebo baziliku Panny Marie na Svatém Kopečku.

Český Krumlov zkrášlí živý betlém

Český Krumlov je kouzelný v kteroukoli roční dobu. O Vánocích však jeho půvab vyniká dvojnásob. Náměstí Svornosti se stává místem setkání přátel i cílem turistů. Od 29. listopadu až do Tří králů mu dominuje rozsvícený strom, pod kterým se zpívají koledy, chodí Mikuláš a sbírá se Ježíškova pošta.

Foto: Kudyznudy.cz

Také historické centrum Českého Krumlova zaplní v čase adventu trhovci.

Atmosféru podtrhuje živý betlém a vánoční náladu završují adventní víkendy s trhem. Při nevlídném počasí se můžete schovat do Muzea Fotoateliér Seidel, při hezkém počasí si užijte nábřeží řeky Vltavy, kde se můžete zahřát v některé z kaváren nebo restaurací.

Plzeň zazpívá dvě koledy

Od začátku prosince až do předvečera Štědrého dne můžete navštívit předvánoční trh na náměstí Republiky v Plzni. Desítky stánků s řemeslnými výrobky doplňují ukázky řemesel, slavnostní výzdoba, občerstvení a samozřejmě sváteční nálada.

Foto: Kudyznudy.cz

Elegantní vánoční tržiště v Plzni.

Tisíce lidí se na náměstí potkají 12. prosince, aby společně zazpívaly dvě české koledy: Nesem vám noviny a Narodil se Kristus Pán. Stánky s vánočním zbožím navštivte také U Branky v ulici B. Smetany a v Kopeckého sadech. Z vánoční Plzně si můžete udělat výlet na zámek Zbiroh, který je otevřen i v zimě.

Ostravský zastřešený trh

Prosincové počasí často zahání lidi pod střechu, do tepla a sucha. Již po jednadvacáté můžete nakoupit dárky v Ostravě na jednom místě a zažít přitom jinou atmosféru, než jakou nabízejí nákupní centra.

Foto: Kudyznudy.cz

Kromě trhu si v zimní Ostravě můžete užít také procházku zasněženými ulicemi města.

Trhy potrvají od 17. do 22. prosince v ostravské ČEZ Aréně. V případě příznivého počasí můžete navštívit také Slezskoostravský hrad, kde je hradní galerie, muzeum čarodějnic i mučírna.

V Českých Budějovicích s trubači a dudáky

V jihočeské metropoli je jedno z největších českých náměstí. Ani tam samozřejmě nesmí chybět tradiční adventní trhy. Náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích bude od 29. listopadu do 23. prosince místem, kde se potkávají tradiční řemesla a zvyky. I zde ochutnáte spoustu dobrot, poslechnete si koledy nebo nakoupíte dárečky.

Foto: Archiv Thinkstock

Nejen vánoční ozdoby budou v nabídce českobudějovických vánočních trhů.

Příjemnou adventní náladu umocní také poslech trubačů a dudáků či zhlédnutí folklórních souborů. Pokud budete mít dost svařáků a punčů, zavítejte na prohlídku budějovického pivovaru.

Ježíškova pošta ve městě perníku

Pardubické Pernštýnské náměstí je jako stvořené k pořádání jarmarků. Proto ani zde nemůže chybět tradiční vánoční trh. V letošním roce se koná v týdnu od 9. do 15. prosince. Najdete zde mnoho stánků s vánočním a dárkovým sortimentem, dále zvoničku splněných přání, živý betlém i Ježíškovu poštu.

Foto: Archiv Thinkstock

Zasněžené pardubice nabízejí vedle adventních trhů také poklidnou procházku.

Vše dokreslí každodenní kulturní program s vystoupeními dětských pěveckých sborů i kapel a písničkářů. Příjemnou procházkou dojdete na zámek, po jehož prohlídce můžete navštívit také sousední Východočeskou galerii.

Šlechtické Vánoce v Ratibořicích

Babiččino údolí má svoje kouzlo i v zimě. S tradicemi v období adventu a Vánoc vás v Rudrově mlýně seznámí folklórní soubor Barunka. Vedle mlýna, v budově vodního mandlu, na vás čeká malý adventní trh a posezení v hospůdce s tradičními dobrotami. Nakonec nahlédnete do Babiččiny světničky na Starém bělidle a budete si moci představit, jak v takové chaloupce kdysi probíhal Štědrý den.

Foto: Kudyznudy.cz

Na ratibořickém zámku budete moci nahlédnout na vánoční tradice optikou minulosti.

Po procházce Babiččiným údolím se můžete zahřát v kavárně ve vstupní hale zámku Ratibořice a poté prožít Knížecí Vánoce. Ve vánočně nazdobených prostorách se dozvíte, jak slavila svátky šlechta na zámku ve 2. pol. 19. století. Obou akcí se můžete zúčastnit od 5. do 12. prosince.

Dobroty na Hrádku u Nechanic

Vánoce na zámku můžete tři víkendy po sobě prožít v Hrádku u Nechanic. Od 23. listopadu do 8. prosince zažijete netradiční prohlídky tohoto krásného zámku. Díky vánoční výzdobě interiérů poznáte na vlastní oči zvyky našich předků.

Foto: Archiv Thinkstock

Horké nápoje i sladké dobroty ochutnají návštěvníci Hrádku u Nechanic. Ilustrační foto

Nahlédnete také do zámecké kuchyně, kde ochutnáte anglický zámecký punč, anglický čaj, kávu nebo vánoční cukroví. Budete si moci zakoupit vánoční dárky, adventní věnce nebo svícny. V uvedeném termínu se tady můžete také každou sobotu vánočně naladit na koncertě. Pokud najdete ve vašem nabitém programu místo, objednejte se na exkurzi do výrobny vánočních ozdob ve Dvoře Králové nad Labem.

Kudy z nudy v Česku

Portál www.kudyznudy.cz nabízí přes 15 tisíc tipů na výlety po celém Česku pro rodiny s dětmi, party mladých lidí, romantiky i velké sportovní fajnšmekry. Zároveň je to jeden z hlavních nástrojů, kterým agentura CzechTourism zdarma pomáhá podnikatelům v propagaci jejich nabídek. V sezóně stránky využije 700 tisíc návštěvníků měsíčně.

Reklama

Výběr článků

Načítám