Hlavní obsah

Hity letošních Vánoc: mluvící hrnec a říhající šimpanz

Právo, Martin Procházka, Jakub Svoboda

Předvánoční nákupy už jsou v plném proudu a i uprostřed každodenních starostí lidé často proti své vůli nedokážou přestat myslet na to, jakými dárky by svým blízkým udělali o Štědrém večeru radost.

Foto: Marián Peiger, ČTK

Dárky lze nakoupit například i na vánočních trzích.

Článek

Podle průzkumu Práva se velcí obchodníci budou letos snažit Čechy zaujmout například interaktivními hračkami, například mluvícím hrncem (cena od 649 korun) či šimpanzem pijícím z láhve (cena od 699 korun) a nejrůznější elektronikou. Na odbyt půjdou podle obchodníků i malé lehké laptopy, tzv. netbooky či LCD televizory.

Podle průzkumů obchodních řetězců patří mezi deset dlouhodobě nejoblíbenějších dárků pod vánoční stromeček oděvy, obuv a sportovní vybavení, a to zejména zimní, dále elektronika a drobné elektrospotřebiče, přístroje do domácnosti, knihy a CD. V rodinách, kde jsou děti, samozřejmě nechybí hračky. Ženám i mužům pořizujeme často kosmetiku a také různé delikatesy, nejčastěji alkohol.

Lidé budou více šetřit, počkají na slevy

Podle posledního průzkumu GE Money Bank utratí průměrná česká rodina čítající manželský pár a dvě děti do 18 let letos za letošní Vánoce téměř 29 tisíc korun, přičemž 62 procent Čechů navzdory hospodářské krizi plánuje do vánočních nákupů investovat zhruba stejnou částku jako loni. Z jiných anket ale vyplývá, že mnoho lidí musí letos kvůli krizi více šetřit a s obdarováním blízkých počká až na povánoční slevy.

Obchodníci tvrdí, že letos se budou v kamenných obchodech i na internetu vedle hraček a elektroniky dobře prodávat i knihy nebo možnosti netradičních zážitků – třeba poukazy na potápění, let balónem či jízdu na tankodromu. Nejedné ženě udělá radost předplacená návštěva kosmetického nebo masážního salónu.

Mezi dárky, které si tradičně naděluje celá rodina, patří elektronika, zejména televize nebo DVD přehrávače. Oblíbené bývají na Vánoce ale i drobné kuchyňské spotřebiče, například espressovače nebo speciální konvice.

Vlastností, která vystihuje nejoblíbenější hračky posledních let, je interaktivnost. Rodiče letos může zaujmout třeba mluvící hrnec, který pomocí zvuků, melodií a slov učí nejmenší děti poznávat tvary a čísla, nebo šimpanz, který umí pít z lahvičky, škytá, říhá, zvedá ruce a směje se.

„Hitem mezi dětmi i rodiči zůstávají hračky, které mluví, hrají různé melodie, pohybují se a na děti reagují. Nejde jen o panenky, které umějí pít z lahvičky nebo plakat a smát se, ale například i o dětské notebooky, které děti učí formou her,“ říká tisková mluvčí společnosti Tesco Eva Karasová.

Stálicí podle ní zůstávají různé stavebnice, které dokážou zabavit kluky i táty, autíčka, panenky Barbie nebo společenské hry. Také řetězec Globus má připravenou celou řadu interaktivních hraček, dále třeba zajímavé cenové akce na elektrické nářadí.

LCD a plazmy už vytlačily staré televize

„Češi na Vánoce kupují malé spotřebiče, jako jsou fény, žehličky na vlasy, holicí strojky a dělají si radost i dražšími dárky, jako například notebooky, telefony či herní konzolí Playstation,“ sdělil Právu ředitel Electrowolrdu Milan Růžička

Zájem podle něho bude o kávovary. „Tento rok očekáváme veliký zájem o espressa Krups, které se pohybují v nižší cenové kategorii do pěti tisíc korun i s několika náhradními kapslemi. Letos si výrobce připravil pro zákazníky nový oblý design Dolce Gusto Circolo v metalických barvách,“ uvedl Růžička.

Letos podle něho dojde i k oživení zájmu o fritovací hrnce. „Tefal přichází s hrncem, který ufrituje potraviny na jediné lžíci oleje,“ řekl Růžička.

V prodeji televizorů již zcela převládly „ploché“ LCD nebo plazmy.

„Novinkou jsou LED televize, které kromě skvělého obrazu, slim designu a rozlišení mají i nízkou spotřebu elektřiny. „Výrobci televizorů se v novém trendu přiklonili k snížení spotřeby energie, na což doposud nebyl kladen takový důraz. Proto přední značky začaly razit tento trend,“ prohlásil Růžička.

Netbooky půjdou na dračku

Netbooky si lidé oblíbili zejména pro nízkou hmotnost a dostatečný výkon pro prohlížení internetu či přehrávání videa. Zajímavá je i jejich cena, která nepřekročí 10 tisíc korun. „Přejí si je zejména ženy, které netbook mohou bez problémů nosit v kabelce,“ řekl Růžička.

Vánočním evergreenem budou mobilní telefony a digitální fotoaparáty. Letos lidé pod stromečkem najdou i digitální zrcadlovky. „Zatímco před několika lety zákazníci projevovali zájem o malé digitální fotoaparáty, dnes se mnoho lidí přiklání i k digitálním zrcadlovkám. Ty jsou sice dražší, ale dokážou vystihnout moment lépe a umí si pohrát se světlem,“ dodal Růžička.

Zajímavou novinkou mezi fotoaparáty je kompaktní Nikon s vestavěným projektorem, který umí na bílou stěnu promítnout obraz o úhlopříčce jeden a půl metru.

Darovat se dá i koza pro Kongo

Problém s nepřebernou nabídkou zboží a hledání vhodných dárků pomáhá lidem řešit i řada specializovaných internetových serverů, kde je nabízený sortiment rozřazen podle toho, zda má jít o dárek pro děti, rodiče, partnera či kamarády. Mezi nejnavštěvovanější patří například stránky www.mojevanocnidarky.cz nebo www.vanoce-vanocni-darky.cz.

Ten, kdo chce svým dárkem obohatit více lidí najednou, může třeba na stránkách Člověka v tísni www.skutecnydarek.cz koupit svým blízkým dárkový certifikát na pomoc chudým v některých zemích třetího světa. Například za 900 Kč se dá pořídit koza pro rodinu v Kongu, za 500 Kč sunar pro dítě v Namibii a pouhých 200 Kč postačí k nákupu sešitů a tužek pro deset afrických dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám