Hlavní obsah

Čtvrtina rodičů nechce s dětmi dodržovat mikulášskou tradici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Až čtvrtina rodičů neplánuje se svými dětmi dodržovat mikulášskou tradici, pozvat Mikuláše, čerta a anděla domů nebo za nimi vyrazit do ulic. Tajemná trojice přijde letos pouze do pětiny českých domácností. Z průzkumu společnosti STEM/MARK vyplývá, že se tato tradice mezi Čechy dodržuje čím dál méně. Přestože současná generace rodičů ji v dětství měla ráda, u svých dětí v tom nepokračuje.

Foto: L. Táborský, Právo

Mikuláš, čert a anděl

Článek

Až 97 procent dotázaných uvedlo, že zvyky spojené s mikulášskou nadílkou v domácnosti v dětství dodržovali. Přesto pětina z nich pro své děti v tradici mikulášské nadílky už nepokračuje vůbec a 16 procent ji dodržuje jen nepravidelně. Z velké části to zdůvodňují tím, že jsou jejich děti starší deseti let a na nadílku jsou už velké. Anebo jsou děti naopak ještě tak malé, že by z toho podle rodičů neměly rozum. Vyplynulo to z internetového průzkumu, kterého se na konci listopadu účastnilo 517 respondentů starších 15 let.

Podle desetiny respondentů se také v jejich blízkém okolí žádné mikulášské nadílky nepořádají, a rodina tak nemá možnost se tradice zúčastnit. Ojediněle se objevily důvody jako nedostatek peněz, vyhazování peněz za hlouposti nebo odmítání podpory náboženství.

Pokud už oslovené rodiny budou 5. prosince tradici dodržovat, pětina z nich půjde na nějakou organizovanou akci mimo domácnost. Rovněž pětina domácností dá dětem nadílku za okno nebo pod polštář, ale osobně se s Mikulášem nesetkají. Asi desetina rodičů vyrazí s dětmi do ulic, aby tajemné postavy potkali venku. Ze dvou pětin udržují rodiče tradice a chtějí je přenést na své děti. Čtvrtina jim chce udělat radost a potěšit je. Jen jeden z deseti respondentů přiznal, že by chtěl děti postrašit, aby více poslouchaly.

Děti letos dostanou tradiční dárky, zejména sladkosti, předškoláci také hračky. Pokud děti zlobily, mohou čekat brambory, uhlí nebo kameny. V balíčcích školáků se mohou objevit i peníze. Z rodin, které si mikulášskou družinu pozvou domů, tři čtvrtiny využijí toho, že se za postavy vydává někdo z rodiny nebo dobrých známých. Ostatní navštěvují cizí lidé, kteří za drobnou úhradu obcházejí domácnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoce budou na blátě, ukazuje výhled počasí

O letošních Vánocích si zřejmě sněhu příliš neužijeme. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) totiž ve své dlouhodobé předpovědi počítá pro závěrečnou...

Výběr článků

Načítám