Hlavní obsah

Celá knihovna se vejde do kapsy. Vybíráme čtečku elektronických knih

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dávno pryč jsou doby, kdy se lidé museli rozhodovat, jakou knihu si vzít na výlet. Dnes je s sebou možné vozit klidně i celou knihovnu, a to třeba i v kapse. Řeč přitom není samozřejmě o klasických papírových knihách, ale o elektronických čtečkách, které jsou daleko skladnější a lehčí.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Čtečky tzv. ebooků – tak jsou označovány elektronické knihy – lze rozdělit do dvou základních kategorií: s černobílým monitorem vyrobeným z elektronického papíru a s LCD displejem. Druhá zmiňovaná kategorie ale v podstatě již spadá mezi klasické počítačové tablety. Obě technologie mají své přednosti i omezení.

Skoro jako papír

Proti tomu elektronický papír se více podobá klasické knize, obrazovka tedy není podsvícená, díky čemuž je tento panel šetrnější k očím. Text je kontrastní a dobře čitelný klidně i v pravé poledne na ostrém slunci – displej se nikdy neleskne –, naopak v noci si pro čtení musíte přisvítit lampičkou. Nutno podotknout, že některé nové modely jsou již podsvícené.

U textu můžete zvolit několik odstínů šedi a samozřejmě měnit velikost fontu. Díky tomu šestipalcový displej bohatě stačí pro čtení i jedincům se slabším zrakem. Elektronický papír však neumožňuje rychlé změny obrazu, při překreslování tak vždy chvilku čekáte. Z tohoto důvodu není prakticky možné takovéto čtečky použít pro sledování videí.

Solidní výdrž

Elektronický papír je navíc energeticky velmi nenáročný. Čtečky ebooků se tak bez elektrické zásuvky obejdou klidně i několik týdnů, zatímco čtečky s LCD displeji musíte dobíjet zpravidla každý den. Pro některé uživatele to přesto nemusí být překážka – přece jen využitelnost tabletů, respektive čteček s LCD displeji, je zpravidla daleko širší. Na nich se například zmiňovaná videa dají sledovat bez jakýchkoliv problémů.

Multimediální funkce se nicméně snaží nabídnout i modely s displejem z elektronického papíru. Možné je na nich hrát jednoduché hry, omezeně přistupovat na internet nebo prostřednictvím nich poslouchat uložené písničky.

Pokud se chystáte se na čtečce věnovat i takovýmto činnostem, je vhodné vybírat mezi modely s paměťovou kartou.

Nutné je také rozmyslet si, zda si vystačíte s wi-fi připojením. Na trhu lze totiž narazit také na modely se slotem pro SIM kartu, díky kterému je pak možné nejen nakupovat knihy prakticky kdekoliv, ale zároveň přistupovat na internet i na cestách.

Foto: archív výrobce

Kindle Oasis

Foto: archív výrobce

PocketBook 614 Basic 2

Foto: archív výrobce

Bookeen Cybook Muse Essential

Foto: archív výrobce

C-TECH Lexis

Foto: archív výrobce

Approx Billow Ebook E2TP

Jde to i s mobilem

Nahradit čtečku elektronických knih je nicméně možné klidně i chytrým telefonem nebo počítačovým tabletem. Stačí do něj nainstalovat speciální aplikaci. Některé přístroje sice mají již programy pro práci s ebooky předinstalované, jejich funkce jsou ale často značně omezené, stejně jako škála podporovaných formátů. Vhodnější je tak doinstalovat některý z inteligentnějších programů, který toho umí přece jen o něco více.

Wooky

Česká čtečka elektronických knih Wooky je k dispozici pro chytré telefony a počítačové tablety, které jsou postavené na platformách Android, Apple iOS a Windows Phone. Dokonce si ji můžete stáhnout také na stolní počítače s Windows. Ve všech verzích je k dispozici zdarma.

Na těchto strojích je pak s Wooky možné číst e-knihy, e-časopisy, a dokonce i poslouchat audioknihy. Díky tomu, že aplikace pochází z českých luhů a hájů, je nabídka tuzemských titulů opravdu široká. Dohromady je možné stahovat přes 10 000 e-knih, téměř 200 různých časopisů a 750 audioknih.

Foto: archív tvůrců

Wooky

Nook

Čtečka Nook od společnosti Barnes & Noble je podle svých tvůrců napojena na největší elektronickou knihovnu.

Stahovat je možné více než 30 miliónů různých titulů, v češtině však nabídka není tak bohatá jako u konkurenčních aplikací se zaměřením na tuzemský trh. Kromě široké škály nabízených titulů aplikace zaujme svým intuitivním ovládáním a přehlednou správou zakoupených knih. Stejně tak pohodlné je i samotné čtení knih. Aplikace však s uživatelem nekomunikuje v češtině.

Foto: archív tvůrců

Nook

Alza Media

Čtečka známá jako Publero Mobile se před časem přejmenovala na Alza Media. Není žádným tajemstvím, že za ní stojí stejnojmenný internetový obchod. V první řadě slouží tato mobilní aplikace ke čtení časopisů, novin a v neposlední řadě také knih.

Jak už samotný název napovídá, využít ji je nicméně možné také k dalším multimediálním činnostem. Je tak klidně možné se prostřednictvím ní koukat i na filmy, v databázi jsou jich stovky a nechybějí ani ty nejnovější. Stejně tak mají uživatelé na výběr z různých hudebních alb a audioknih.

Foto: archív tvůrců

Alza Media

Moon+ Reader

K nejpopulárnějším a nejlépe hodnoceným aplikacím na platformě Android pro čtení elektronických knih patří Moon+ Reader. Tento program je v základu nabízen zdarma, obsahuje však reklamu. Zbavit se jí je možné zakoupením verze Pro v přepočtu za 50 Kč.

To ale není vše, co verze Pro přináší, získáte také řadu prémiových funkcí – například po zatřesení mobilem začnou být knihy automaticky předčítány nahlas. Popularitě se Moon+ Reader těší také díky podpoře celé řady formátů: epub, mobi, chm, cbr, cbz, umd, fb2, txt, html, rar, zip nebo OPDS.

Foto: archív tvůrců

Moon+ Reader

Audiotéka

Jak už vyplývá ze samotného názvu, aplikace Audiotéka není primárně určena ke čtení knih, ale k jejich poslechu. To je možné na tabletech a telefonech postavených na platformách Android, iOS a Windows. Stejně tak je ale možné audioknihy přehrávat po stažení na počítači nebo v autě.

Nabídka Audiotéky je opravdu široká a čítá několik stovek děl, přičemž se zaměřuje výhradně na česky mluvené tituly, několik desítek audioknih je nicméně k dispozici také v cizích jazycích. V portfoliu Audiotéky naleznete detektivky, komedie, naučnou literaturu apod.

Foto: archív tvůrců

Audiotéka

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám