Hlavní obsah

Betlémy v Holešově vystavují kvůli covidu opět přes sklo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holešov

I tentokrát mohou návštěvníci zámku v Holešově obdivovat ručně vyřezávané betlémy z dílen lidových řezbářů. Holešovské kulturní středisko i přes koronavirovou pandemii navázalo na tradiční muzejní předvánoční výstavu, ta se však už druhým rokem nekoná v prostorách zámku, ale na nádvoří. Betlémy si lidé mohou prohlédnout přes sklo.

Betlémy v Holešově vystavují kvůli covidu přes skloVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Výstava představující práce současných i již nežijících moravských řezbářů je volně přístupná každý den kromě 24. prosince od 9 do 19 hodin, a to až do začátku ledna.

„Už během roku jsme věděli, že tradiční výstavu betlémů uděláme opět za skly zámeckých arkád. Tento střih vzešel loni vlastně z nouze, ale velmi se oplatil. Dostali jsme výstavu blíže k lidem a udělali jsme jim radost. Ohlasy byly opravdu krásné,“ vysvětlil Karel Adamík, ředitel holešovského kulturního střediska.

„Takže i letos, kdy je situace kolem covidu stejně vypjatá jako před rokem, snad lidem opět nabídneme krásný adventní a vánoční program,“ dodal.

Vánoční pošta už má své razítko

Vánoce

Za skly arkád se letos představují pouze řezbované práce autorů z jižní a východní Moravy. Betlémy pocházejí z dílen řezbářů, ale i sběratelů z Kyjova, Valašských Klobouk, Velkých Karlovic, Francovy Lhoty, Žeranovic a Holešova.

„Opět se zapojila také tovačovská řezbářská škola a tři modely zapůjčilo Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Jedná se o práce slavného valašského řezbáře Josefa Heji a dvou současníků Zdeňka Matyáše z Valašských Klobouk a Jana Cvešpera ze Slavičína,“ vyjmenovala Dana Podhajská z kulturního střediska.

Praha rozsvítila strom na Staroměstském náměstí, slavnost ale opět nebyla

Domácí

Jednotlivá díla jsou podle ní velmi různorodá, v galerii za sklem si veřejnost může prohlédnout betlémy vyřezané a rozložené tradičně na jednotlivé figurky, betlémy skříňové, reliéfy a basreliéfy a betlémy vyřezané do kmene.

Výstava bude po celou dobu trvání volně přístupná ze zámeckého nádvoří a díky speciálnímu nasvícení je viditelná i po setmění. „Je to fantastické, chodím na výstavu dlouhé roky a toto je způsob, jak ji i přes těžkou dobu opět dostat k lidem. Navíc je na nádvoří díky sváteční hudbě velmi příjemná atmosféra. Kultura zůstává zachovaná,“ sdělil Právu Josef Novotný z Holešova.

Reklama

Výběr článků

Načítám