Hlavní obsah

Ukrajinská střela nepřeletěla do Běloruska náhodou, prohlašuje Minsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je nepravděpodobné, že by ukrajinská raketa dopadla v Bělorusku náhodou, řekl Alexander Volfovič, šéf běloruské bezpečnostní rady. Armáda podle jeho slov pozorně sleduje situaci v blízkosti svých hranic, která je napjatá. Volfovič uvedl, že je zaznamenána zvýšená intenzita průzkumných aktivit prostřednictví dronů.

Foto: Belta, Reuters

Fragment protiletadlové rakety S-300 vyslané z Ukrajiny, kterou běloruská protivzdušná obrana sestřelila

Článek

„Kyjev se snaží vyprovokovat regionální konflikt všemi prostředky. Ukrajinská strana nemá na svém území dost války. Příkladem je nedávný incident se zničením ukrajinské rakety S-300. Zjistíme, proč se dostala na naše území. Ale existuje jen velmi malá pravděpodobnost, že se k nám dostala náhodou. Zřejmě se tu realizuje něčí plán,“ řekl Volfovič.

Vytvořit tímto způsobem záminku pro válku nebude mít podle jeho slov úspěch. „Jsem si jistý, že takové provokativní pokusy uměle vytvořit casus belli (záminku pro válku - pozn. red.) jsou neúspěšné,“ dodal Volfovič.

Běloruská protivzdušná obrana ve čtvrtek dopoledne sestřelila protiletadlovou raketu S-300 vyslanou z Ukrajiny, uvedlo běloruské ministerstvo obrany. Části rakety dopadly na pole u vesnice Harbacha, která leží asi 15 kilometrů od ukrajinských hranic.

Ukrajina se ve čtvrtek bránila rozsáhlým ruským vzdušným útokům. Běloruské ministerstvo zahraničí si kvůli incidentu předvolalo ukrajinského velvyslance, aby mu vyjádřilo „rozhodný protest“.

Ukrajinské ministerstvo obrany vyjádřilo ochotu podílet se na vyšetřování a vyslovilo podezření, že incident mohl být výsledkem úmyslné ruské provokace s cílem zatáhnout Bělorusko do války.

Sestřelili jsme ukrajinskou raketu, hlásí Bělorusko

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám