Hlavní obsah

Thajská zátoka Maya Bay se pomalu zotavuje. Zůstane však nadále zavřená

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turisté se ještě nějaký čas nepodívají do thajské zátoky Maya Bay. Ta se veřejnosti uzavřela loni v červnu kvůli škodám, které na ní návštěvníci v průběhu let napáchali. Křehký ekosystém se podle serveru BBC ale pomalu zotavuje a podle místních úřadů se do oblasti vracejí i žraloci, kteří mají pro oceány zcela zásadní význam.

Foto: Profimedia.cz

Zátoka je od června 2018 uzavřená.

Článek

Experti ovšem upozorňují, že může trvat celé dekády, než se korálové útesy plně obnoví. I proto úřady nemají ponětí, jak dlouho nechají zátoku Maya Bay, kterou proslavil film Pláž s Leonardem DiCapriem, ještě nepřístupnou turistům.

Podle mořského biologa Thona Thamrongnawasawata začalo zátoku navštěvovat asi šedesát žraloků černoploutvých, kteří patří spíše k menším druhům těchto mořských predátorů. Pro moře má ale jejich výskyt zásadní význam, zbavují ho totiž všeho nezdravého.

„Jsou to velké změny, před tím jsme v oblasti nezaznamenali žádné žraloky. Teď jich je tu kolem šedesáti a tři samice přivedly na svět mláďata,“ uvedl Thamrongnawasawata. Dodal, že přírodě je třeba nechat čas, aby se zotavila. „Budeme pyšní, že jsme zanechali něco pro budoucí generace,“ doplnil biolog.

Vliv na turistiku

Místní úřady mezitím vymýšlejí strategii, kolik turistů bude moci zátoku denně navštívit po jejím opětovném otevření.

Už teď je ovšem jasné, že nepůjde o stejné množství jako v minulosti, kdy na pláž mířilo až 5000 lidí denně.

Čím déle je navíc zátoka uzavřená, tím hůře to nesou podniky a organizace, které z turismu žijí. Předseda turistické rady thajské provincie Krabi, pod kterou zátoka patří, uvedl, že množství turistů své výlety do oblasti zcela zrušilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám