Hlavní obsah

Největší zabijáci mezi hurikány? Ty s ženskými jmény

Victor, nebo Victoria? Na jménu záleží, alespoň podle posledního výzkumu vědců z americké univerzity v Illinois, který se zabýval možným vztahem mezi smrtícími následky hurikánů a tím, jaká jména tyto tropické cyklóny mají. Výsledek je překvapivý. Hurikány s ženskými jmény po sobě obvykle zanechají víc mrtvých než ty, které jsou pojmenované po mužích.

Foto: Profimedia.cz

Hurikán Katrina nad Louisianou 29. srpna 2005

Článek

Tropická bouře Amanda ve druhé polovině května zahájila letošní hurikánovou sezónu v Tichomoří a v souvislosti s ní americký Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA) odhadl, že tento rok by neměl přinést žádné extrémy.

Přestože Amanda zůstala daleko od mexického pobřeží a sezóna by měla být průměrná, neznamená to, že země zasažené hurikány nebudou sčítat škody i mrtvé.

Mezi řadou výzkumů a předpovědí letos vyčnívá ten vědců z illinoiské univerzity. Jako vůbec první se zaměřili na „genderový rozměr“ hurikánů. Zkoumali data o smrtelných následcích posbíraných NOAA za posledních víc než šest desítek let a výsledky jsou překvapivé.

Studie obsáhla 94 hurikánů, které zasáhly Spojené státy. Zatímco ty pojmenované po mužích zabily v průměru 15 lidí, při bouřích se srovnatelnou silou, ale ženskými  jmény, zemřelo zhruba 42 lidí. Z výzkumu vědci záměrně vyřadili smrtící hurikány Katrina a Audrey, protože by výsledný model zkreslily.

Foto: Bernardo Montoya, Reuters

Do Mexico City přinesla tropická bouře Amanda lokální záplavy.

Důvod podle výzkumu vězí v přetrvávajícím způsobu myšlení většiny lidí. Zjednodušeně v tom, že bouře s ženským jménem je obecně považovaná za méně zlověstnou než ta se jménem mužským. Obyvatelé ohrožených oblastí pak podnikají mnohem méně preventivních opatření.

„Ženskost jména ovlivňuje míru toho, jak lidé vnímají, že je bouře nebezpečná, a to ovlivňuje, jak na ni reagují,“ řekla deníku Los Angeles Times spoluautorka studie a behaviorální psycholožka Sharon Shavittová. „Máme pocit, že existují určité předsudky na základě pohlaví, ale jsme docela překvapení, jak velký to má vliv.“

Problém je, že jméno hurikánu nemá nic společného s jeho silou
Kiju Jung, vedoucí výzkumu

Výzkum publikovaný v americkém magazínu Proceedings of the National Academy of Sciences dokonce odhaduje, že pokud by se jméno bouře pojmenované Charley změnilo na Eloise, počet obětí by se mohl až ztrojnásobit.

„Problém je, že jméno hurikánu nemá nic společného s jeho silou,“ citoval britský deník The Daily Telegraph vedoucího výzkumu Kiju Junga.

Foto: Profimedia.cz

Hurikán Katrina na konci srpna 2005 způsobil na jihu Spojených států obrovské škody a zabil přes 1 800 lidí. Snímek z New Orleans

„Jména jsou přidělována nahodile, na základě předem stanoveného seznamu se střídají mužská a ženská jména. Pokud lidé žijící v oblasti trasy silné bouře posuzují riziko na základě jména té bouře, může to být velice nebezpečné,“ dodal Kiju Jung.   

Vědci si své závěry chtěli potvrdit a vyzpovídali dobrovolníky, aby zjistili, jak jména hurikánů ovlivňují úsudek lidí o jejich nebezpečnosti.

Ukázalo se, že dotazovaní, kteří si měli představit, že by byli na trase hurikánů pojmenovaných Alexandra, Christina nebo Victoria, bouři vyhodnotili jako méně nebezpečnou, než když by měla jméno Alexander, Christopher nebo Victor.

BEZ KOMENTÁŘE: Sandy totálně zdevastovala New Jersey, ulicemi se dalo jezdit na vodních skútrech

Jen ve Spojených státech při hurikánech každý rok zemře přes 200 lidí. Jejich střídající se pojmenovávání ženskými a mužskými jmény bylo zavedeno koncem sedmdesátých let kvůli politické korektnosti.

Seznamy se vytvářejí řadu let dopředu a v průběhu roku se jména jednotlivým bouřím přiřazují postupně podle abecedy. Pokud bouře způsobí mimořádně velké škody, je ze seznamu vyřazena.

Reklama

Výběr článků

Načítám