Hlavní obsah

Na trh míří Barbie s Downovým syndromem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký výrobce hraček Mattel dnes představil panenku Barbie s Downovým syndromem. Postavička je menší a zavalitější než její předchůdkyně, má také širší nos a mandlový tvar očí typický pro toto onemocnění. Firma tak chce podpořit inkluzi, nové panenky mají podle jejího prohlášení „lépe odrážet svět kolem nás“.

Barbie trpící Downovým syndromem Video: AP

 
Článek

„Naším cílem je umožnit všem dětem, aby se v Barbie viděly, a zároveň je povzbudit k tomu, aby si hrály s panenkami, které nevypadají jako ony samy,“ uvedla výkonná viceprezidentka firmy Lisa McKnightová.

„Chceme přispět k tomu, abychom prostřednictvím hry bojovali proti sociální stigmatizaci,“ dodala McKnightová.

Na koncepci panenky se podílela americká nezisková organizace Národní společnost pro Downův syndrom, která pomáhá lidem s touto diagnózou i jejich blízkým.

Právě na jejich radu má panenka růžový náhrdelník se třemi šipkami směřujícími nahoru, což představuje trojici chromozomu 21. Na nohou má nová Barbie růžové tenisky s ortézami, které některé děti se syndromem používají.

Downův syndrom je vrozená genetická porucha, kdy postižený jedinec má místo dvojice chromozomu 21 trojici.

Postihuje asi jednoho novorozence ze 700 až 800 a projevuje se mentální postižením, charakteristickými obličejovými rysy a také častějšími srdečními defekty.

Královna Alžběta II. v tichosti slaví 96. narozeniny, na její počest vznikla nová Barbie

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám