Hlavní obsah

V jezeru Milada bude kvůli hašení požáru zakázané koupání

Jezero Milada u Ústí nad Labem bude od čtvrtka uzavřeno pro veřejnost. Hasiči tam budou nabírat vodu pro hašení požáru v Českém Švýcarsku. Informovala o tom Hana Volfová, mluvčí státního podniku Diamo, který je správcem vodní plochy. Zákaz vstupu do vody a na vodní plochu platí od čtvrtka do odvolání.

Foto: Profimedia.cz

Jezero Milada

Článek

Dohled nad vodní plochou bude provádět poříční oddělení policie. „Vstupovat se nesmí do vody, okolo ní se lidé mohou pohybovat,“ upřesnila Volfová.

„Nasi w akcji.“ Polský hasič natočil z vrtulníku shoz vody z bambi vaku v Hřensku

Domácí

Požár ve čtvrtek hasí sedm vrtulníků. Vedle dvou strojů, které poslaly na pomoc Polsko a Slovensko, s ohněm bojují i dvě armádní a dvě policejní helikoptéry a také vrtulník firmy Czechoslovak Group.

Řekl to generální ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček.

Do Česka ve čtvrtek odpoledne dorazila i dvě hasicí letadla z Itálie, každé s kapacitou přes 6000 litrů vody. Zasahující vrtulníky s tzv. bambi vaky mají kapacitu od zhruba 1000 po 3000 litrů vody.

Letouny Canadair zapůjčené z Itálie jsou schopné čerpat vodu za letu přímo z hladiny, podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) mohou znamenat průlom v boji s požárem. Hasiči s požárem bojují čtvrtý den.

Počasí hasičům v Hřensku přece jen pomůže

Domácí

Hasiči ve čtvrtek dvě hodiny po příletu canadairů z Itálie informovali, že bylo rozhodnuto, že nyní se uskuteční letecký průzkum jezera Milada a následně letecký průzkum požářiště v Hřensku. Poté se rozhodne o dalším postupu.

Hoří od neděle

Na území Českého Švýcarska hoří od neděle, zasažena byla plocha o rozloze zhruba 1000 hektarů.

Evakuováno bylo 450 lidí. U rozsáhlého požáru podle Vlčka zasahuje asi 240 profesionálních a 250 dobrovolných hasičů.

Pravčická brána snad bude v pořádku

Domácí

Jezero Milada vzniklo rekultivací po těžbě hnědého uhlí v místech bývalého lomu Chabařovice u Ústí nad Labem.

Vodní plocha má 252 hektarů, maximální hloubku 25 metrů a délku 3,2 km. Veřejnosti se jezero otevřelo na jaře roku 2015. Místo je oblíbeným cílem místních i turistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám