Hlavní obsah

Fenomén reality show zavál do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V srpnu i do České republiky dorazil nový typ televizní zábavy, tzv. reality show. Jako první ji odstartovala televize Prima, která 14. srpna nasadila projekt VyVolení. Jde o mutaci původně nizozemského Big Brother. Ani o ten ale nejsou diváci ochuzeni, od 28. srpna jej spustila konkurenční Nova.

Článek

Princip obou soutěží je obdobný. Dobrovolníci se nechají uzavřít do objektu, ze kterého nesmějí odejít, nikdo je tam nesmí navštívit, nemají kontakt s okolím, nemají jak se spojit se životem venku. Na každém kroku je sledují kamery a odposlouchávají mikrofony. Vše pak má možnost divák sledovat v pravidelných sestřizích na svých obrazovkách.

Podívaná to bývá šťavnatá - mezi některými soutěžícími se vyhrocují emoce, mezi jinými zase může vykvést láska. Aby ale nezavládla náhodou nuda, od produkce dostávají kandidáti na vítězství úkoly, po jejichž zdárném splnění si vyslouží nejrůznější požitky, ať už v podobě jídla či možnosti osprchovat se teplou vodou.

Diváci, kteří reality show sledují, si k mnohým soutěžícím vypěstují sympatie či naopak averzi. Podle toho o jejich dalším osudu také rozhodují, když mají pravidelně možnost hlasovat o tom, kdo z protagonistů vypadne. Vítěz získá lákavou odměnu - na Primě dostane věcné dary v hodnotě jedenácti milionů korun, na Nově deset miliónů korun v hotovosti, ovšem před zdaněním.

Reality show typu Big Brother vznikla v Nizozemí a byla již vysílána ve třiatřiceti zemích světa. Její obdoba VyVolení se nejprve prosadila v Maďarsku. Ve světě existují další pořady postavené na podobném principu, kdy diváci mohou sledovat soukromí zcela neznámých lidí - Nova již připravila pořad Výměna manželek. Jak název napovídá, dvě ženy si na určitou dobu prohodí rodiny. Produkce většinou vybírá manželky ze zcela odlišných prostředí a podmínek.

Reklama

Výběr článků

Načítám