Článek
Výročí, narození dítěte, silvestr, Vánoce, narozeniny, svátek, pátek, pondělí. Důvod, proč si otevřít lahev prvotřídního šumivého vína, se vždycky najde. Proč ale z otevírání dobré lahve neudělat rituál, při kterém oslníte všechny přítomné? Nemusíte někomu nutně vystřelit oko. Se šavlí můžete hodit večer do zcela jiné dimenze. Už jste slyšeli o sabráži?
Už i Napoleon vládl šavlí
Sabráž nebo také sabrage je technika specifického otevírání lahví. Jedná se o odstřelení samotného konce hrdla lahve pomocí šavle. Jde o jeden z nejefektivnějších a možná i nejelegantnějších způsobů otevírání lahví. Uznejte, to zní jako něco, co musíte nejen vidět, ale i vyzkoušet!
Anketa
Sabráž má pravděpodobně své kořeny v době napoleonských válek. Bohužel se už asi nedovíme, jestli s tímto geniálním a netradičním nápadem přišli jako první francouzští husaři nebo ruští kozáci. Prohlášení slavného Napoleona je ale více než výmluvné: „Vítězstvím si víno zasloužíme, při porážce ho potřebujeme.“
Není šavle jako šavle
Pro sabráž, při které oslníte všechny přítomné, je ideální pořídit si šavli k tomu určenou. Je sice pravda, že někteří zvládnou provést sabráž například jen s pomocí boty, ale skutečně chcete místo vůně jižních svahů vychutnávat závan nošených ponožek?
Sabráž je rituál, při kterém pouze vy víte, kde hledat Achillovu patu stínaného vína či šampaňského. A jak správně tušíte, není šavle jako šavle. Pokud nechcete ponechat nic náhodě nebo jen hledáte krásný dárek pro milovníka dobře vychlazených bublinek, vsaďte na jistotu. Značka Laguiole Style de Vie přichází s luxusní šavlí pro sabráž. Ta je uložena v elegantní dřevěné dárkové krabičce. Šavle z řady Luxury je vyrobena z vysoce kvalitní nerezové oceli, zahnutá rukojeť pak z olivového dřeva.
Věděli jste, že…?
Pokud máte publikum, držte si zvláště své přátele dále od těla. Při sabráži může totiž špunt dosáhnout rychlosti až 300 km/h a doletět i patnáct metrů daleko. Na korkový špunt v lahvi totiž působí síla odpovídající zhruba 15 kilogramům.

Pro sabráž, při které oslníte všechny přítomné, je ideální pořídit si šavli k tomu určenou
Víte, jak na dobře provedenou sabráž?
Při sabráži je nezbytné dodržet několik základních pravidel:
- Alfou a omegou je kvalitní šumivé víno, které vytvoří v lahvi dostatečný tlak – alespoň 0,3 MPa. Při nižším tlaku hrdlo nepůjde urazit, a naopak při vyšším tlaku může lahev explodovat.
- Celou lahev dobře nachlaďte, nikdy ji ale nemrazte. Ideální teplota by měla být kolem 5 °C . Nechte lahev několik hodin odpočinout. Tato kombinace zaručí, že šumivé víno tolik nevypění.
- S lahví netřepejte, odstraňte staniol a agrafu. Agra co? Agrafa je obal a drátěný košíček.
- Na lahvi najděte viditelný svár a zřetelnou hranu hrdla (tzv. nákružek), po kterém budete vést šavli. Je to právě nákružek a svár, které jsou Achillovou patou každé lahve.
- Jednou rukou uchopte lahev zespod a druhou ruku vyzbrojte šavlí.
- Lahev držte ideálně v úhlu 45° a nelekněte se, pokud by korková zátka už v tuto chvíli vyletěla.
- Seknutí veďte po sváru lahve tak, že bude šavle klouzat po jejím hrdle. Seknutí by mělo být rázné, energické a nemusí být ani nikterak silné.

Sabráž je efektní a zvládne ji každýVideo: kulina.cz
Teď už nezbývá než popřát úspěšnou sabráž a příjemné šumění!