Hlavní obsah

Kampaň „Zpomal, ještě je brzo“ varuje před fatálními nehodami mladých řidičů

Mít vlastní řidičák je touha všech náctiletých. Jeho získáním se ovšem čerství řidiči stávají zároveň skrytou hrozbou silničního provozu. Česká asociace pojišťoven proto přichází s novou osvětovou kampaní.

Foto: Snímek z dokumentárního filmu Víta Klusáka 13 MINUT

Česká asociace pojišťoven (ČAP) připravila kampaň Zpomal, ještě je brzo.

Článek

Jednu třetinu dopravních nehod způsobených nepřiměřenou rychlostí zaviní nejmladší a nejméně zkušení řidiči. Dopravní nehody zaviněné nepřiměřenou rychlostí mají tu nevýhodu, že mívají zpravidla závažné následky a nezřídka končí smrtí některého z účastníků nehody. Co s tím? Upozorňovat a vychovávat.

Česká asociace pojišťoven (ČAP) připravuje kampaň: Zpomal, ještě je brzo. Ta má za cíl upozornit na rizikové a často i nezodpovědné chování prvořidičů. Zaměřuje se především na všechny mladé lidi s čerstvým řidičským oprávněním a volně navazuje na úspěšnou kampaň z loňského roku: Zpomal, dokud není skutečně pozdě. Oficiální zahájení kampaně Zpomal, ještě je brzo je naplánováno na 18. 5. 2022 v rámci premiéry interaktivní show pro studenty středních škol a autoškol, kterou bude možné zhlédnout také na Mall.tv, Stream.cz či na webu 13 MINUT. Premiéry se zúčastní i lektoři a učitelé s inovativními učebními materiály.

Kampaň ´Zpomal, ještě je brzy´ varuje před fatálními nehodami mladých řidičůVideo: ČAP

Nejčastější viníci dopravních nehod

Mladí řidiči se stávají nejen viníky dopravních nehod, ale také svou nezkušeností a zbytečným riskováním způsobují zdravotní újmu sobě i svým spolujezdcům. Kampaň proto míří i na ty, kdo si sedají do auta s novopečeným řidičem. Jednou z klíčových cílových skupin jsou budoucí řidiči, u nichž je preventivní výchova základem zodpovědného chování na silnici. To, jaká rizika s sebou nese rychlá jízda a jaké následky mají nehody, budou mladým řidičům přibližovat i hasiči, kteří jsou obvykle u nehod mezi prvními, nebo automobilový závodník, který mladým řidičům poradí, kde se mohou bezpečně vyřádit a získat zkušenosti.

Foto: Snímek z dokumentárního filmu Víta Klusáka 13 MINUT

Jednu třetinu dopravních nehod zaviní nejmladší a nejméně zkušení řidiči

ČAP na kampani úzce spolupracuje s BESIPem a Policií ČR. Společně připravily nejen preventivně bezpečnostní akce přímo v silničním provozu, ale také vzdělávací aktivity na školách. Kampaň dále podporují Asociace autoškol, Česká středoškolská unie, Hasičský záchranný sbor ČR nebo nadační fond Kolečko. Velká část komunikace bude probíhat na středních školách, v autoškolách, ale i na sociálních sítích. Režie interaktivní show pro střední školy se ujal režisér a kameraman Markus Krug. Průvodci dvacetiminutového online pořadu budou stand-upoví komici Tigran Hovakimyan a Jiří Jakima.

Foto: Snímek z dokumentárního filmu Víta Klusáka 13 MINUT

Kampaň Zpomal, ještě je brzy varuje před fatálními nehodami mladých řidičů.

Dopad kampaně nese své ovoce

ČAP už má skvělou zkušenost s projekcí loňského dokumentu Víta Klusáka 13 MINUT o skutečných vinících tragických dopravních nehod. Ten by se měl promítat i letos právě studentům středních škol a autoškol.

Průzkum potvrdil, že polovina lidí po loňské vlně kampaně změnila své chování na silnici. Podíváme-li se na silnice, tak tam meziročně poklesl po dobu trvání kampaně od května do listopadu počet nehod způsobených nepřiměřenou rychlostí o 9 %. Asi nejdůležitější poselství kampaně pro začínající řidiče by mohlo být: Nespěchej, protože tu osudnou vteřinu už nikdy nevrátíš.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám