Hlavní obsah

Rostislav Osička: Opilé karbaníky vyháněl s kabelem v ruce, boxerskou kariéru mu ukončila osudná rána na ulici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Býval vynikajícím boxerem, dodnes se věnuje trénování. Jeho život je jedna velká jízda, žije bohémským životem, maluje, sem tam si zahraje ve filmu a napsal knihu. Rostislav Osička je dnešním hostem podcastu Dobojováno a s Lucií Černou vzpomíná mimo jiné na sportovní kariéru, kterou mu v roce 1981 prakticky ukončila účast v pouliční bitce.

Dalším hostem podcastu Dobojováno byl Rostislav OsičkaVideo: Novinky

 
Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Malířem a bohémem
  • Jedna rána a následný distanc
  • Návrat do ringu
  • Trénování boxerů a celebrit
  • Báseň na závěr

Rostislava Osičku můžete potkat hned v několika rolích. Vysvětlí vám základy boxu, odtrénuje s vámi lekci, namaluje vám obraz, složí báseň nebo si prostě popovídá u skleničky vína. Renesanční člověk a bohém, který mohl ve sportu dosáhnout mnohem větších úspěchů. Je tu však ono pověstné „kdyby“.

V roce 1981 se přimotal u pražského Hlavního nádraží k šarvátce. Šel na pomoc kamarádovi. Pěstí však od Osičky dostal náhodný kolemjdoucí, který se na místo připletl. Armádnímu boxerovi z olomoucké Dukly hrozil doživotní distanc, nakonec trval trest rok a půl. Do stejné formy se ale někdejší medailista z mistrovství Evropy a několikanásobný mistr republiky nevrátil.

Dnes je především malířem, společnost mu doma dělá fenka. „Ta mě hlídá a drží mi palce, tedy spíš drápky,“ usmívá se Osička, jehož rukama prošla řada boxerů i známých osobností.

Rodák z Moravského Žižkova napsal i knihu, která se zdaleka netýká jen boxu. Celý rozhovor si můžete pustit v přehrávači v úvodu článku.

Co je to podcast a proč mu neříkáte česky?

Podcasty jsou záznamy mluveného slova umístěné na internetu, kde si je může kdokoli přehrát. Anglické slovo „podcast“ pochází ze spojení slov „iPod“ a „broadcast“, v češtině pro něj zatím není ustálený ekvivalent.

Pokud se chcete příště podívat na vašeho oblíbeného sportovce, na jehož kariéru rádi vzpomínáte, pak napište e-mail na adresu jakub.stepanek@novinky.cz a do předmětu uveďte „Dobojováno“. Sledovat nás můžete také na Spotify, Apple Podcastech či Podcasty.cz

Podcast roku zná letošní vítěze, u odborné poroty zabodovalo i Dobojováno

Podcasty a pořady

Děkujeme všem čtenářům za hlasy v anketě Podcast roku, kde bylo Dobojováno odbornou porotou vyhlášeno druhým nejlepším podcastem v kategorii Sport.  

Reklama

Výběr článků

Načítám