Hlavní obsah

Psychické trauma lze vidět na magnetické rezonanci. Důležité je nesoudit, nabádá psychoterapeutka Kramerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psychické trauma ovlivňuje naše vztahy i náhled na svět, lze ho dokonce vidět i na magnetické rezonanci. Psychoterapeutka Rita Kramerová v nové epizodě podcastu Pod svícnem hovoří o svých zkušenostech s tímto fenoménem a nabízí rady, jak s ním pracovat.

Pod svícnem: KramerováVideo: Novinky

 
Článek

Kramerová se ve své praxi zaměřuje především na práci s traumatem. Lidem zasaženým touto negativní zkušeností lze často pomoci svou vlastní přítomností a autentickou laskavostí, důležité je nesoudit.

Zažité psychické trauma je patrné i na magnetické rezonanci. „Výzkum transgeneračního přenosu traumatu mapuje generace přeživších holocaustu a v dalších generacích jsou vidět změny v nastavení mozku,“ popisuje terapeutka.

„Je to apel i na politiky, začít více pracovat v sociálních službách, rozšířit tuto práci. Začít se více bavit o terapii traumatu, protože člověk, když projde terapií, se uvolní, začne být více laskavý, když zažívá sám v sobě laskavý pocit, umí být shovívavý i k těm druhým,“ vysvětluje důležitost dostupnosti terapií Kramerová.

Příběh Hany: Dvacet let žila s tyranem. Po dceři našla odvahu veřejně vystoupit i ona sama

Pod svícnem

Psychoterapeutka dále hovoří o mechanismech terapie a korektivní zkušenosti, kterou přináší: „V terapii jsou chvíle, které jsou skvělé, kdy zažíváme blízký terapeutický vztah, což je kolikrát pro ty klienty jediný bezpečný vztah, který zatím poznali. To je také úkolem terapie – naučit klienty, že jsou schopni vytvořit bezpečný vztah.“

V rozhovoru se Kramerová dotýká také traumatu u dětí a jejich výchovy, kdy se zdá, že nukleární rodina nestačí. „Potřebujeme žít ve skupině přibližně třiceti lidí, aby se o dítě nestarala jenom máma, ale vlastně komunita. V té komunitě fungují ochrany už trošičku jinak, zatímco teď je tam opravdu velká izolace,“ vysvětluje terapeutka.

Jak pomáhat lidem v určitých modelových situacích? Chodí do terapie i násilné osoby? Jak se děje, že dítě v rodině trpí? Jak velké jsou následky na dětech, pokud žijí s násilnickou osobou?

Pusťte si celý rozhovor na videu nebo si jej poslechněte v audiopřehrávači v úvodu článku.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám