Hlavní obsah

Jarmila Kratochvílová: Bojkot olympiády se režimu nedá odpustit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští rok v létě tomu bude už čtyři desítky let, co Jarmila Kratochvílová vytvořila v Mnichově světový rekord v běhu na 800 metrů. Dvojnásobná mistryně světa a olympijská medailistka je jednou z největších sportovních legend československého sportu a dnes je také dalším hostem podcastu Dobojováno, který moderuje Jakub Štěpánek.

Hostem podcastu Dobojováno byla Jarmila KratochvílováVideo: Novinky

 
Článek

V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:

  • Světový rekord z Mnichova (1:50)
  • Kontroverze okolo Jihoafričanky Semenyaové (9:50)
  • Klobásy k snídani (12:19)
  • Extrémní tréninkové dávky ve čtyři ráno (19:01)
  • Bojkot olympiády v Los Angles (34:45)
  • Od závodnice k trenérce (41:50)

„S tím rekordem jsem se už naučila žít. Že ho někdo překoná už se bojím desítky let a u televize mívám často v ruce stopky,“ říká držitelka světového rekordu v podcastu Dobojováno.

Rodačka z Golčova Jeníkova vypráví o extrémních tréninkových dávkách, které jí ordinoval trenér Miroslav Kváč. „Ve čtyři ráno jsem vstala a šla trénovat, pak jsem normálně vyrazila do práce,“ vzpomíná Kratochvílová.

V podcastu světová rekordmanka mluví také o bojkotu olympijských her v roce 1984, na kterou, podobně jako řada dalších československých sportovců nejela kvůli politickému rozhodnutí tehdejšího režimu. „Myslím, že odpustit se to nedá,“ říká.

Překonala by Jihoafričanka Semenyaová světový rekord, nebýt změny pravidel? Jak prožívá závody svých svěřenkyň z pozice trenérky? A proč nikdy nevyměnila maso a klobásy za „zdravou“ stravu? O tom všem vypráví v dnešním díle, na který se podívejte na videu, nebo si jej pusťte v audio přehrávači v úvodu článku. (Rozhovor vznikl v době před ukončením letošního MS v atletice ve Spojených státech)

Co je to podcast a proč mu neříkáte česky?
Podcasty jsou záznamy mluveného slova umístěné na internetu, kde si je může kdokoli přehrát. Plusem podcastů oproti rádiovému vysílání je možnost poslechnout si oblíbený pořad kdykoliv a kdekoliv. Pokud jste zrovna na cestě do práce, na dovolené nebo nechcete večer strávit zíráním na televizi, stačí mít u sebe pouze mobilní telefon, v ideálním případě i sluchátka. Anglické slovo podcast pochází ze spojení slov iPod a broadcast, v češtině pro něj zatím není ustálený ekvivalent. Od loňského roku podcasty vydávají také Novinky.

Pokud se chcete příště podívat na vašeho oblíbeného sportovce, na jehož kariéru rádi vzpomínáte, pak napište e-mail na adresu jakub.stepanek@novinky.cz a do předmětu uveďte „Dobojováno“. Sledovat nás můžete také na Spotify, Apple Podcastech či Podcasty.cz

Podcast roku zná letošní vítěze, u odborné poroty zabodovalo i Dobojováno

Podcasty a pořady

Děkujeme všem čtenářům za hlasy v anketě Podcast roku, kde bylo Dobojováno odbornou porotou vyhlášeno druhým nejlepším podcastem v kategorii Sport. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám