Hlavní obsah

Zimní počasí se ještě předvede

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový pracovní týden přinese velkou dynamiku počasí. Studený vzduch od severozápadu nahradí v polovině týdne teplé jižní proudění, na víkend se ale opět ochladí. Tvořit se budou sněhové jazyky, závěje i náledí, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Záběry z panoramatických kamer 11. 1. 2024Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Zpočátku týdne k nám bude proudit studený vzduch od severozápadu, v úterý se tady na skok ukáže vliv tlakové výše, ve středu očekáváme teplé jižní proudění ve vyšších vrstvách atmosféry a konec týdne už bude opět ve znamení chladného proudění,“ uvedla Honsová.

„Chybět nebudou ani nebezpečné meteorologické zimní jevy – do úterý na horách spadne až kolem 20 cm sněhu, tvořit se budou sněhové jazyky a závěje, ve středu a ve čtvrtek se mohou ojediněle vyskytnout mrznoucí srážky s tvorbou ledovky a v noci na pátek náledí a zmrazky,“ shrnula meteoroložka výhled do konce týdne.

pondělí a úterý bude charakter počasí podobný – proměnlivá oblačnost, občasné sněžení nebo sněhové přeháňky na horách a větrno. Foukat bude čerstvý západní vítr o nárazech o rychlosti 55 km/h, na horách 70 km/h, v pondělí až 90 km/h.

V kombinaci se sněžením se budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. V ranních minimech budou teploty klesat na -1 až -6 °C. Odpolední teploty dosáhnou k -2 až 3 °C, pocitové teploty ale budou až o pět stupňů nižší.

Ve středu bude polojasno, místy zataženo nízkou oblačností, ojediněle se objeví mrznoucí mlhy. Během dne začne od jihozápadu přibývat oblačnosti se sněžením, které bude přecházet v déšť nebo srážky mrznoucí. Teploty v ranních minimech klesnou na -3 až -7 °C, při malé oblačnosti až k -9 °C. Odpolední teploty -2 až 5 °C.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo srážky mrznoucí. Odpoledne ustávání srážek. Ranní teploty 4 až -2 °C, odpolední 2 až 8 °C.

V pátek by mělo být opět oblačno až zataženo, místy se objeví sněhové přeháňky. Ranní teploty -3 až -7 °C, denní -2 až 2 °C.

O víkendu lze čekat oblačno až polojasno, ojediněle sněhové přeháňky. Ranní teploty -3 až -7 °C, při malé oblačnosti -10 °C. Denní teploty -2 až 2 °C.

Mrazy sevřely zvířata v rybnících, hasiči zachraňovali ptáky i vydru

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám