Hlavní obsah

O víkendu se vrátí vysoké teploty, na prosluněný výlet to ale nebude

Slunečné, leč chladné počasí ze závěru pracovního týdne vystřídá o víkendu teplá fronta. Ta s sebou ovšem kromě nárůstu teplot přinese i četné srážky. V příštím týdnu se musíme připravit na ranní mlhy, občasný déšť a teploty kolem 10 stupňů Celsia. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 24.10.2019 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Čtvrteční ráno bylo mrazivé. Největší mráz ukázaly ráno teploměry ve stanicích Kořenov a Jizerka-rašeliniště v Jizerských horách, a to minus 13,2 stupně. Z níže položených stanic mělo nejnižší teplotu Velké Chvojno na Ústecku, meteorologové tam naměřili minus 9,6 stupně.

Přes den se dočkáme jasné či polojasné oblohy s odpoledními maximy mezi 5 a 9 stupni.

Velmi podobně bude i v pátek. Ráno teploty klesnou na –1 až –5, v horských oblastech dokonce na –8 stupňů, přes den se dostanou k 6 až 10 stupňům. Po rozpuštění nízké oblačnosti bude převážně jasno či skoro jasno a teprve k večeru se v souvislosti s přechodem teplé fronty bude od jihozápadu zatahovat.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Potopená labuť

V sobotu již bude na většině území převážně zataženo s deštěm. Ranní teploty klesnou na 5 až 1 stupeň, přes den se dostanou v Čechách na 12 až 16, na Moravě a ve Slezsku na 8 až 12 stupňů,” popsala Honsová, podle níž bude rovněž foukat mírný až čerstvý vítr.

Oblačné počasí doprovázené místy deštěm či přeháňkami vydrží i v neděli, byť přechodně může být i polojasno. Ráno teploty klesnou na 8 až 4 stupně, přes den vystoupají na 13 až 17 stupňů.

Povětšinou oblačno bude ještě i v pondělí. Přeháňky by se již měly vyskytovat spíše na východě republiky. Nejnižší teploty klesnou na 8 až 4, denní maxima vystoupají na 11 až 15 stupňů. Odpoledne se může oblačnost protrhat až na polojasno.

Sucho se zmírnilo, oproti loňsku se zvedly hladiny podzemních vod

Počasí

V dalších dnech bude převažovat oblačné počasí s četnými ranními mlhami a občasným deštěm. Ráno se budou teploty pohybovat nejčastěji mezi 7 a 3 stupni, přes den vystoupají k 10 stupňům Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám