Hlavní obsah

Po fénu přijde studená fronta, Vánoce budou na blátě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jižní proudění, díky němuž se k nám ve vyšších vrstvách atmosféry dostává velmi teplý vzduch, utne v pátek studená fronta. Zimního charakteru počasí se ale v nižších polohách zatím nedočkáme a během vánočních svátků se spíše než šála a rukavice bude hodit deštník. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 19.12.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Velmi teplé počasí z posledních dní bude pokračovat i ve čtvrtek. Zpočátku bude zataženo s nízkou inverzní oblačností. Ta se místy v průběhu dne protrhá na polojasno.

Čtvrteční inverze ve ZlíněVideo: Aleš Fuksa, Právo

Tomu budou odpovídat i nejvyšší denní teploty. V místech, kde nízká oblačnost vydrží, bude kolem 5 stupňů. Tam, kde se vyjasní, se teploty dostanou na 7 až 11 stupňů Celsia a v oblastech, kde se projeví fénový efekt – kdy po překonání hor vane do krajiny teplý a suchý vzduch –, mohou teploty stoupat až ke 14 stupňům.

V prosinci jako na jaře. Meteorologové naměřili i 18 stupňů

Počasí

Rovněž v pátek bude zpočátku zataženo a mlhavo a jen místy se postupem času vyjasní na polojasno. Ranní minima klesnou na 7 až 3 stupně, odpoledne se teploty dostanou na 6 až 10 při zmenšené oblačnosti a na 14 stupňů tam, kde se projeví fénový efekt. Kolem 4 stupňů Celsia bude tam, kde se nízká oblačnost udrží po celý den.

Z pátku na sobotu přejde přes naše území studená fronta, která přinese četné přeháňky. Na vrcholcích hor by se mělo jednat o srážky smíšené. Ráno teploty klesnou v Čechách na 6 až 2 stupně, na východě republiky pak na 8 až 4 stupně. Přes den bude převládat oblačno s teplotami mezi 6 a 10 stupni.

V neděli v 5:18 sice začne astronomická zima, ale jinak bude převážně oblačno až zataženo, ojediněle s deštěm či přeháňkami, které budou v polohách nad 800 metrů sněhové,” popsala Honsová. Ráno teploty klesnou na 3 až -1 stupeň, přes den vystoupají na 4 až 8 stupňů.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Teplé počasí přerušilo umělé zasněžování v některých skiareálech v Krušných horách. Na snímku ze 17. prosince 2019 jsou zbytky technického sněhu na sjezdovce v lyžařském areálu Bublava na Sokolovsku.

Velmi podobně bude i v pondělí. Oblačné počasí s občasným deštěm, který bude ve srážky jiného skupenství přecházet v polohách nad 700 metrů nad mořem. Ranní minima zůstanou mezi -1 a 3 stupni, odpoledne vystoupají na 4 až 8 stupňů Celsia.

Změnu charakteru počasí ani teplot nelze očekávat na Štědrý den ani po oba svátky vánoční. Převládat by měla velká oblačnost s občasným deštěm a teplotami mezi 4 a 8 stupni.

Reklama

Výběr článků

Načítám