Hlavní obsah

Blíží se teplotní sešup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Následujících sedm dní bude ve znamení proměnlivosti. Zkraje týdne se dočkáme vysokých teplot, které vystřídají studená rána, deště i bouřky. Před přechodem očekávané vlnící se studené fronty budou na jižní Moravě teploty v pondělí kulminovat až na 35 °C. Od úterý půjdou teploty citelně dolů, o víkendu se ale opět vrátí letní teploty, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

V pondělí bude zpočátku dne polojasno až oblačno, během odpoledne přibude oblačnost a místy déšť, bude větrno. Na východě území se budou tvořit silné bouřky doprovázené silným větrem s nárazy o rychlosti 70 až 90 km/h a v případě vzniku supercel i krupobitím.

Bouřky rychle vzduch ochladí. Odpolední teploty se budou na území republiky značně lišit, od 26 °C na západě až po 35 °C na jižní Moravě.

Déšť nás bude provázet i v úterý, kdy bude oblačno a během dne až zataženo. Déšť, přeháňky a ojediněle i bouřky se očekávají na většině území. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 18 a 14 °C, odpolední teploty vystoupají na 21 až 25 °C.

Nejchladnějším dnem týdne bude středa, kdy ranní minima klesnou na 15 až 11 °C, odpolední teploty dosáhnou na 17 až 22 °C. I ve středu bude oblačno až zataženo, zpočátku dne se na většině území očekává déšť nebo přeháňky.

Čtvrtek zaznamená nejchladnější ráno, kdy teploty budou klesat jen ke 13 až 8 °C. Odpolední teploty ale stejně jako v úterý budou v rozmezí 21 až 25 °C. Přes den bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky.

Ranní i odpolední teploty znovu stoupnou v pátek, kdy bude polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 15 až 11 °C, odpolední teploty 24 až 28 °C.

V sobotu ručička teploměru místy vyšplhá až ke třicítce. Během dne bude polojasno až oblačno, postupně až zataženo a místy déšť, přeháňky a bouřky. Ranní teploty se budou pohybovat kolem 18 až 14 °C a odpolední dosáhnou 26 až 30 °C.

Také v neděli bude oblačno, místy déšť, přeháňky a ojediněle bouřky. Ráno bude stejně jako v sobotu 18 až 14 °C, odpoledne ale teploty stoupnou jen na 24 až 28 °C.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“

:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.

:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.

:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.

:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.

:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.

:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.

:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.

:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.

:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.

:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakryta.

:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

KVÍZ: Co Čech, to meteorolog. Co ale skutečně víte o počasí?

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám